Kárpátaljaiak is részt vettek a Kárpát-medencei Vállalkozók Találkozóján

2024. július 23., 08:34 , 1220. szám

Mezőkövesden a napokban kilencedik alkalommal rendezték meg a Kárpát-medencei Vállalkozók Találkozóját, melynek a háború miatt csak kevés kárpátaljai résztvevője volt.

Lassan két és fél éve tart az orosz–ukrán háború, amely arra kényszerítette a Kárpátalján élőket is, hogy adaptálódjanak az új valósághoz. A kárpátaljai magyarság az elmúlt évtizedekben komoly intézményrendszert épített ki, és rendelkezik komoly vállalkozói réteggel is. Mindezek együtt képezik szerves részét a megmaradásnak.

„Mindenki, aki magyar vállalkozó a Kárpát-medencében, az előnyben van a többi vállalkozóval szemben” – emelte ki nyitóbeszédében Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár.

 A kárpátaljai magyar vállalkozók azonban ezer szállal össze vannak kötve a Kárpát-medence magyar üzleti világával is, akik, ha baj van, azonnal a segítségükre sietnek. A rendezvénynek éppen ez volt az egyik üzenete.

„Azt is fontosnak tartjuk, hogy hálózatot építsünk, mégpedig a vállalkozókból, és egy Kárpát-medencei hálózatot építsünk, hozzunk létre. Ez többé-kevésbé sikerült, most ennek a hálózatnak a megerősítésén dolgozunk évek óta. Látjuk, hogy ha a Kárpát-medencei vállalkozók kvázi külföldre gondolnak, akkor Magyarországra gondolnak, magyarországi vállalkozókkal, vállalkozásokkal akarnak üzleti kapcsolatot kialakítani” – mondta el az államtitkár.

 Akárcsak tavaly, az idei találkozón is azon kárpátaljai magyar cégvezetők tudtak részt venni, akiket a hadiállapot alatt bevezetett ukrajnai rendelkezések nem akadályoznak a határátkelésben, illetve külön engedélyt kaptak. Mint mondják, Kárpátalján nem könnyű most vállalkozni: főleg idősekkel és nőkkel dolgoznak, hiszen sok fiatal külföldre menekült, ráadásul az árut többnyire Belső-Ukrajnából szerzik be, ahol állandó a rakétaveszély.

„Sajnos kétszer is átéltük a rakétaveszély borzalmát: egyszer egy lembergi, egyszer pedig egy hmelnickiji útvonalon, amikor vagy a légvédelem dolgozott, vagy be is csapódott egy-egy rakéta. Ilyenkor nyilván összekapódik a gyomrunk, de igyekszünk valahogy megoldani ezt a helyzetet, igyekszünk mihamarabb megnyugodni, és az emberek olyan kitartóak, annyira rugalmasak, hogy egy-egy ilyen támadás után is teszik a dolgukat, a vállalkozások kinyitnak, és mindenki küzd tovább” – mesélte el egyik beszerzőútjukat egy beregszászi vállalkozó, Marton Tibor.

Illárné Kovács Anikó Csapon nyitott szépségszalont. A fiatal vállalkozó azok közé a kárpátaljai magyarok közé tartozik, akik foggal-körömmel ragaszkodnak szülőföldjükhöz. Mint mondja: azért is rendkívül fontos számára a mezőkövesdi rendezvény, mert a fennmaradáshoz mindig szükség van az új ötletekre.

 „Nagyon tetszett a kommunikációval kapcsolatos előadás, hiszen nap mint nap kommunikálunk, erről szól az életünk, az én munkámban kifejezetten fontos a kommunikáció mind a kollégáimmal, mind a vendégeimmel. Nagyon sok új ötletet kaptam, inspirációt, nagyon hasznos előadás volt” – foglalta össze tapasztalatait a csapi fiatal vállalkozó.

 A mentorok segítséget nyújtottak ahhoz is, hogy a vállalkozások a nehéz időkben is feltalálják magukat, úgy, hogy közben fejlődni is tudjanak.

A rendezvény meghívott előadója, Molnár-Bánffy Kata kommunikációs és médiaszakember, a Salt Communications kommunikációs ügynökség alapítója elmondta: „Többnyire az szokta a résztvevőket érdekelni, hogy a brendépítésnek milyen eszköztára az, ami most jól működik, ami trendinek számít, vajon érdemes-e TikTok-csatornát indítani, vagy éppen közösségi médiában hirdetni. Ilyenkor azt szoktam mondani, hogy persze attól függ, hogy te éppen mivel foglalkozol, vagy mi a célcsoportod, mi az, amit el akarsz adni.”

Puskás Ildikó Beregszászban működteti a Kiscsikó éttermet. Fő profiljuk a közétkeztetés mellett a rendezvények kiszolgálása, a díszvacsorák és fogadások megszervezése. Cégvezetőként eddig a Nemzetpolitikai Államtitkárság minden vállalkozói találkozóján részt vett, és mint mondja, ez segíti őt abban, hogy a jelenlegi helyzetet is át tudja vészelni: „Egyszerűen csak akarat kell, és az visz előre mindennap. Hosszú terveid nincsenek, próbálod csak a minimális egy-két napot, egy-két hetet átlátni és továbbtolni, viszont az elmúlt nyolc találkozó során kaptam egy olyan csomagot, amiben elég sok mindenre felvérteztek, és ezeket most szépen kiszedegetem, ezek mind építenek és továbbvisznek.”

Kárpátalja viszonylatában tehát a legfontosabb a kitartás, hiszen minden háború véget ér egyszer. A szakmai hétvége pedig segített a szakmai fejlődésben, a tudatosság megteremtésében és a szövetségesek szerzésében egyaránt.

Hajnal Virág, a Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetője érdeklődésünkre elmondta: „Azzal tudunk segíteni, hogy tudatosítunk. Tudatosítjuk azt, hogy hogyan kell egy vállalkozást vezetni, és azt is lehet tudatosítani, hogy hogyan lehet azt az életmódot folytatni, hogy boldogok is és sikeresek is legyünk. Mindehhez adunk most eszközöket, és ahhoz is tudatosság szükséges, hogy kikkel lépünk szövetségre.”

Most tehát a legfontosabb az, hogy mindenki úgy tegye a dolgát Kárpátalján is, ahogy eddig is minden tudása és lehetősége szerint tette. A vállalkozók idei találkozójának a fő üzenete pedig az északkeleti végekről érkezők számára pont az volt, hogy a Kárpát-medencei magyarság minden időben számíthat egymásra.

TV21 Ungvár/ V. I.