Telefonon beszélt Zelenszkij és Trump

2024. július 24., 12:08 , 1220. szám

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök július 20-ára, szombatra virradóan telefonbeszélgetést folytatott Donald Trumppal, az Egyesült Államok volt elnökével, a Republikánus Párt elnökjelöltjével – jelentette a DW.

Zelenszkij gratulált beszélgetőtársának elnökjelöltté történt hivatalos megválasztásához, és elítélte a Trump elleni pennsyl­vaniai merényletet.

„Erőt és abszolút biztonságot kívántam a továbbiakra” – tette hozzá az államfő beszámolva a telefonbeszélgetésről.

Az ukrán elnök emellett hangsúlyozta, létfontosságú a kétpárti és kétkamarás amerikai támogatás Ukrajna szabadságának és függetlenségének védelméhez.

„Ukrajna mindig hálás lesz az Egyesült Államoknak, hogy segített megerősíteni az ellenálló képességünket az orosz terrorral szemben. Nap mint nap folytatódnak az orosz csapások városaink és falvaink ellen” – írta Zelenszkij a Telegramban.

Jelezte azt is, megállapodott Trump exelnökkel, hogy személyes találkozójuk alkalmával megvitatják, „mely konkrét lépések tehetik igazságossá és valóban tartóssá a békét”.

Trump a Zelenszkijjel folytatott beszélgetés után ismét megígérte, hogy véget vet Oroszország Ukrajna elleni háborújának.

„Hálás vagyok Zelenszkij elnöknek, hogy felvette velem a kapcsolatot, mert az Egyesült Államok következő elnökeként békét fogok hozni a világnak, és véget vetek a háborúnak, amely oly sok emberéletet követelt és számtalan ártatlan családot tett tönkre” – írta Trump közösségi platformján, a Truth Sociaen.

Szerinte Ukrajna és az Oroszországi Föderáció „össze tud majd ülni, és megállapodni egy olyan szerződésről, amely véget vet az erőszaknak és megnyitja az utat a jólét felé”.

(zzz/dw.com)