Ukrajnai háború: Finnországban úgy gondolják, hogy eljött a tárgyalások ideje

2024. július 30., 14:39

Alexander Stubb, Finnország elnöke úgy véli, hogy az Ukrajna és Oroszország közötti tárgyalások kérdésében „elérkezett az a pont, amikor el kell kezdeni azokat” – írja a korrespondent.net az államfőnek a Le Monde című francia lapnak adott interjújára hivatkozva július 30-án, kedden.

„Most közeledünk ahhoz a ponthoz, amikor el kell kezdeni a tárgyalásokat. A valóság az, hogy ezekbe a tárgyalásokba be kell vonni Kínát, a globális dél országait és Oroszországot” –mondta Stubb.

Hangsúlyozta, Kína jelentős lehetőségekkel rendelkezik ahhoz, hogy hozzájáruljon a háború befejezéséhez. Stubb azt is megjegyezte, hogy a konfliktus megoldásáról kell beszélni, „és nem csak a békéltetésről”.

Kitért arra is, hogy ma „a helyzetben nincs az a kétségbeesés, amelyben tavasszal voltunk” amiatt, hogy az Egyesült Államok blokkolta az Ukrajnának nyújtott segélyeket. Szerinte javult a haditechnika szállítása Kijevbe, és nincs orosz áttörés a harctéren.

„Oroszország információink szerint nem halad előre, veszteségei pedig még nagyobbak, mint korábban. Putyin úgy gondolta, hogy a Nyugat belefárad a háborúba. Úgy gondolta, kivárhatja az amerikai választásokat. De tévedett” – tette hozzá Stubb.

Kifejtette: a tárgyalások megkezdése nem jelent engedményeket, hanem egységes döntésre kell jutni „a területeket illetően”. Stubb jelezte azt is, hogy a tárgyalási folyamat során figyelembe kell venni „a békeformula négy elemét”.

A finn elnök korábban a Murmanszk területi Olenyja orosz repülőtér elleni támadás kapcsán kijelentette, a finneknek meg kell szokniuk, hogy a háború országuk határaihoz is közeledik.

(korrespondent.net/Kárpátalja)