„Bűnbocsánatot” vásárolhatnak a korrupcióért elítéltek?

2024. augusztus 3., 15:17 , 1221. szám

Minap a Legfelső Tanács elfogadta első olvasatban azt a kormányzati törvényjavaslatot, amely jelentősen befolyásolhatja a korrupció elleni küzdelmet Ukrajnában. A jogalkotók lehetővé tennék az alkukötést a nyomozóhatósággal a korrupciós bűncselekmények miatt indított eljárásokban. A tervezet azt javasolja többek között, hogy korrupciós bűncselekmények esetében pótbüntetésként pénzbírság is kiszabható legyen a bűnösség beismerése esetén – írja a DW.

A törvényjavaslat szerint a pénzbírság összege a bűncselekmény súlyosságától függően a polgárok nem adózó minimális jövedelmének 12 ezerszeresétől a 12 milliószorosáig terjedhetne. A nem adózó minimális jövedelemnek a közigazgatási (adminisztratív) jogsértés vagy bűncselekmény minősítéséhez alkalmazott összege jelenleg 1 514 hrivnya.

A bűnösség elismeréséről szóló alku jóváhagyása esetén a bíróság határozatot hozhatna a büntetés letöltése alóli próbaidős felmentésről, ha a felek nyolc évet meg nem haladó szabadságvesztésben vagy más, enyhébb büntetésben állapodtak meg. Ilyenkor a próbaidő kettőtől hat évig tartana.

Az első olvasatban elfogadott törvényjavaslatot bírálták a korrupcióellenes aktivisták. Vitalij Sabunyin, a Korrupcióellenes Központ (CPK) igazgatótanácsának elnöke úgy véli, ha a jogszabály mostani alakjában lép hatályba, az lehetővé teszi, hogy a korrupt hivatalnokok legálisan kivásárolják magukat a börtönből.

„Népképviselő, esetleg miniszter vagy, és tetten értek vesztegetésen? Nem gond! Kifizetted a bírságot, megtérítetted a veszteséget és ennyi: menj, szórakozz. Nincs semmiféle börtön (még a vagyonelkobzás is opciós)! Elloptál egy milliárdot, elkaptak a soros 100 millión? Kompenzáltad, fizettél még 200 millió bírságot, és élhetsz, élvezheted a »megkeresett« 700 milliót” – kommentálta a jogalkotók elképzelését a Facebook közösségi oldalon Sabunyin.

A Korrupcióellenes Szak­ügyészség (SZAP) és a Nemzeti Korrupcióellenes Iroda (NABU) is figyelmeztet, hogy a törvényjavaslat jelentős átdolgozásra szorulna. Szerintük a korrupciós bűncselekmény szervezőjének a büntetés letöltése alóli próbaidős felmentésének két feltétele kell hogy legyen: egy másik szervező leleplezése és a kár megtérítése. „E módosítások figyelembevétele nélkül maradnak a törvényjavaslatban korrupciós kockázatok” – közölte az SZAP.

„Valóban, az illetőnek nemcsak a kárt kell megtérítenie, hanem az összes bűntársát is fel kell adnia. Mindezeket az elemeket figyelembe kell venni ahhoz, hogy a törvényjavaslat hatékony legyen. Most viszont ez a törvényjavaslat korrupciós bűnbocsánathoz hasonlít” – jelezte Olekszandr Ljemjenov, a StateWatch korrupcióellenes szervezet igazgatótanácsának elnöke a DW-nek.

A szavazás előtt a parlament korrupcióellenes politikával foglalkozó bizottsága is elismerte, hogy a törvényjavaslat nem felel meg a korrupcióellenes jogszabályok követelményeinek, ám a képviselők mégis megszavazták első olvasatban.

„A büntetőügyek elbírálásának felgyorsítása és a fogvatartottak számának csökkentése ürügyén kiskapukat teremtenek a korrupt hivatalnokok kivásárlására. Figyelemre méltó, hogy a NABU/SZAP által korrupcióval gyanúsított »szolga« képviselők is megszavazták” – írta a szavazás után a Telegramban Irina Herascsenko, az ellenzéki Európai Szolidaritás parlamenti frakció társelnöke.

A Nép Szolgája parlamenti frakció vezetője, David Arahamija ezzel szemben kitart amellett, hogy a törvényjavaslatról rendezett szavazásra az Európai Unió Ukraine Facility Plan támogatási programja keretében vállalt kötelezettségként került sor.

„A törvényjavaslat végleges változatát úgyis a külföldiek fogják átnézni. Ha a civil társadalom árulásnak tekinti ezt a törvényjavaslatot, joga és lehetősége van arra, hogy érveit a nagykövetségek és a nemzetközi szervezetek képviselői elé tárja” – mondta Arahamija.

(zzz/dw.com)