Felmérés: Az európaiak többsége aggódik az EU biztonsága miatt

2024. augusztus 3., 12:09 , 1221. szám

Az uniós polgárok csaknem kétharmada aggódik az Európai Unió biztonsága miatt, leginkább a portugálokat nyugtalanítják a biztonsági kérdések – derül ki az Európai Bizottság megbízásából végzett, nemrégiben közzétett felmérés eredményeiből, amelyeket a Jevropejszka Pravda (JP) ismertetett a DPA-ra hivatkozva július 27-én.

A megkérdezett uniós polgárok mintegy 47%-a azt mondta, hogy „némileg aggódik” az Európai Unió biztonsága miatt a következő öt évben, míg további 17 százalékuk „nagyon aggódik”. Az eredmények tanúsága szerint a portugálokat aggasztják leginkább a biztonsági kérdések (77%). Németországban a válaszadók 54%-a nyilatkozott úgy, hogy „némileg” vagy „nagyon” aggódik az EU biztonsága miatt.

Az Ipsos közvélemény-kutató intézet több mint 25 ezer 15 éves és annál idősebb uniós polgár körében végzett reprezentatív online felmérést június végén – július elején. Ezek szerint az uniós polgárok körülbelül 58%-a még mindig optimista az EU jövőjét illetően, míg körülbelül 37%-uk pesszimizmusát fejezte ki.

Az uniós polgárok mintegy 50%-a az ukrajnai háborút tartja a jelenlegi legnagyobb kihívásnak az EU számára, míg a válaszadók 41%-a az illegális migrációt tekinti a legnagyobb kihívásnak. A válaszadók további 35%-a a környezeti problémákat és a klímaváltozást is megemlítette a kihívások között.

Ami az EU által prioritásként meghatározandó kérdéseket illeti, a válaszadók leggyakrabban a környezetet és az éghajlatváltozást (33%), valamint az illegális migrációt (szintén 33%) említették, ezt követi a biztonság és a védelem (29%), továbbá az ukrajnai háború (25%).

Az uniós polgárok véleménye megoszlik, ami az EU gazdaságának fejlődését illeti a következő öt évben. A válaszadók körülbelül 50%-a magabiztos a gazdaság jövőjét illetően, míg 45%-a szkeptikusabb.

A JP emlékeztet, hogy Lengyelországban a válaszadók 70%-a az ország szuverenitását és függetlenségét fenyegetőnek tartja a jelenlegi ukrajnai helyzetet, míg 30%-uk jelentéktelennek vagy nem létezőnek nevezte a problémát.

Emellett az ukránok túlnyomó többsége úgy véli, hogy a G7-ek vilniusi nyilatkozatának folytatásaként a partnerekkel kötött biztonsági megállapodások hasznosak Ukrajna védelmi képessége szempontjából, ugyanakkor nem fűznek hozzájuk túlzott reményeket.

(szcs/eurointegration.com.ua)