A kormány jóváhagyta a szakirányú középfokú oktatás új szabványát

2024. augusztus 3., 16:37 , 1221. szám

A kormány jóváhagyta a szakirányú középfokú oktatás új állami szabványát, melynek célja, hogy a 10–12. osztályos tanulók több lehetőséget kapjanak az érdeklődésüknek és a jövőre vonatkozó terveiknek megfelelő tantárgyak és szakok megválasztására – jelentette az Élet (Життя), az Ukrajinszka Pravda magazinja az Oktatási és Tudományos Minisztériumra (MON) hivatkozva.

2027. szeptember 1-től az új szabvány szerint tanulnak az akadémiai líceumok, a szak- és műszaki oktatási intézmények, a felsőfokú szakképzési intézmények és a szakosított oktatási intézmények tanulói. Ők választhatják meg, hogy akadémiai vagy szakirányban folytatják-e tanulmányaikat. Ez azt jelenti, hogy minden diáknak lehetősége lesz kialakítani az egyéni oktatási pályáját, és kiválasztani az őt leginkább érdeklő tantárgyakat.

A MON a napokban nagy vonalakban ismertette, hogyan fog működni az új szabvány. Például János, egy akadémiai líceum diákja úgy dönt, hogy a nyelvi és irodalmi profilt választja, de érdekli a matematika és a természettudomány is. Az új szabvánnyal az utóbbi tárgyakból is választhat további kurzusokat, és mélyrehatóan tanulmányozhatja azokat. Ily módon János minden félévben összekötheti profilja fő tantárgyainak tanulmányozását azokéval, amelyek a profilon kívül érdeklik – állítja a MON.

Az új szabvány értelmében a hallgatók megválaszthatják majd a tanulmányi profiljukat, ami lehet például a matematika, a STEM (angol mozaikszó: tudomány, technológia, mérnöki tudomány és matematika – a szerk.), az IT, a nyelv és irodalom stb.

A szabadon választható tárgyak és kurzusok óraszáma minden évfolyammal növekedni fog:

– a választott profil szerint: 10. osztály – 280 óra, 11. osztály – 315 óra, 12. osztály – 420 óra;

– a választott profilon kívül: 10. osztály – 140 óra, 11. osztály – 315 óra, 12. osztály – 420 óra;

– mindenki számára kötelező: 10. osztály – 840 óra, 11. osztály – 630 óra, 12. osztály – 420 óra.

A kötelező tantárgyak és az integrált kurzusok óraszáma a 10. osztályban a legnagyobb. Ez az évfolyam adaptációs, azaz segíti a tanulókat a profil megválasztásában. Ha egy diák a 10. osztály után úgy dönt, hogy profilt vált, akkor ezt lényegében tanulmányi veszteség nélkül teheti meg, mert abban az évben minimális lesz a profilok közötti különbség.

A reform sikeressége érdekében már 2025-ben megkezdődik az új szabvány alkalmazása pilot programként. Ez azt jelenti, hogy egyes iskolák és líceumok megkezdik az új rendszer bevezetését, és megvizsgálják, hogyan működik a gyakorlatban.

(hk/life.pravda.com.ua)