A bankok több készpénzt fizettek ki

2024. augusztus 5., 13:17

Idén az év első felében 12,6%-kal nőttek a készpénzkifizetések az ukrán bankok pénztáraiból és 1342,9 milliárd hrivnyát tettek ki – jelentette az RBK – Ukrajina az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) sajtószolgálatára.

„A banki pénztárakból kiadott készpénzes hrivnya mennyiségének növekedését befolyásolta a lakosság azon vágya, hogy bizonyos tartalékot képezzen készpénzből, amely az áramszüneti ütemtervek végrehajtása közepette továbbra is hozzáférhető és gyors fizetési eszköz a kiskereskedelmi tranzakciók lebonyolítására” – áll a közleményben.

Amint azt a sajtószolgálat megjegyezte, a banki pénztárakba befolyó készpénz mennyisége idén január–júniusban 1307,6 milliárd hr volt. Ez 9,5%-kal több, mint 2023 azonos időszakában.

„Ez a gazdasági aktivitás élénkülésének köszönhető, amelyet elsősorban a lakossági bérek és a szociális juttatások emelkedése, a devizapiaci stabilitás megőrzése, valamint a mérsékelt infláció segített elő” – fejtette ki az NBU.

Ukrajnában a 2024. július 1-jei állapot szerint 800,9 milliárd hr készpénz volt forgalomban, ami 36,5 milliárd hr-val, 4,8%-kal több, mint 2024 elején.

Az NBU szerint a forgalomban lévő készpénz mennyiségének idei növekedési üteme továbbra is alacsony, és elsősorban szezonális tényezőkre vezethető vissza, mivel a készpénz iránti kereslet nyáron hagyományosan megélénkül.

(rbc.ua/Kárpátalja)