A hortenzia betegségei, kártevői I.

2024. augusztus 6., 12:09 , 1221. szám

Az egészséges, dús, bőségesen virágzó hortenzia nagyon szép látványt nyújt. A hortenziának azonban – csakúgy, mint más növényeknek – vannak betegségei. A hortenzia betegségeit a szabadban előforduló gombák és kártevők okozzák. A betegségek bárhol előfordulhatnak, termőhelytől függetlenül. A gombabetegségek akkor jelennek meg, ha a növény ellenálló képessége csökken. Ezért kiemelkedő fontosságú a megelőzés, tegyünk meg mindent, hogy a hortenziák jó kondícióban legyenek. Ebben a cikkben áttekintjük a leggyakoribb betegségeket és kártevőket, valamint bemutatjuk a hatékony védekezési és kezelési módszereket.

Gombabetegségek

Szürkepenész

Tünetei. A szürkepenész tartósan csapadékos, hűvös, párás időjárás esetén alakul ki. A szürkepenész jelenlétére utaló tünetek eltérők, de könnyen, jól felismerhetők a fertőzött növényi részen látható szürke, vattaszerű penészről, amelyet az érintett részek rothadása követ. A bimbók, a virágok és a virágszárak rothadnak.

A betegség kezelése. Legfontosabb, hogy megfelelő életkörülményeket biztosítsunk a hortenziáknak. A megelőzés érdekében permetezzünk. Kialakult fertőzés esetén távolítsuk el a beteg részeket, majd permetezzük a növényeket. A betegség elterjedtségétől függően többszöri permetezésre is szükség lehet. Alkalmazzunk réz- vagy kénalapú gombaölő szereket.

Hortenzia-levélfoltosodás

Tünetei. Körkörös lila vagy barna foltok jelennek meg a leveleken. A barna folt körüli rész sötétbarna színű. A betegséget gomba okozza. A fertőzés előrehaladásával a beteg levelek sárgulnak, majd lehullnak.

A betegség kezelése. A megelőzés érdekében tartsuk a növényeket jó kondícióban. Lehetőleg úgy öntözzünk, hogy a levélzetet ne érje víz. A fertőzés megelőzése érdekében időnként permetezzünk, főként a csapadékos időjárás elmúlása után. Kialakult fertőzés esetén a beteg leveleket távolítsuk el, és permetezzük a hortenziákat. Alkalmazzunk réz- vagy mankoceb alapú gombaölő szereket.

Antraknózis, fenésedés

Tünetei. A betegség már egészen fiatal korban is előfordulhat. A növények levelein kb. 3-4 mm átmérőjű sárgászöld foltok láthatók, amelyeket szürkésbarna szegély határol. A gyorsan növekvő foltok összeolvadnak, elhalást okoznak. Az elhalt részek kihullnak. A betegség a levélnyélen és a száron megnyúlt, ovális, enyhén besüppedő foltok formájában jelenik meg. A levélcsúcsokon esetleg sötétbarna csíkok is előfordulnak. A betegség meleg, nagyon párás időjárás estén, párás környezetben (üvegház, téli kert) erőteljesebben jelentkezhet.

A betegség megelőzése, kezelése. Legfontosabb, hogy megfelelő életkörülményeket biztosítsunk a hortenziáknak. Permetezzünk a megelőzés érdekében. Kialakult fertőzés esetén távolítsuk el a beteg részeket, majd permetezzük a növényeket. A betegség mértékétől függően többszöri permetezésre is szükség lehet. Párás időjárás estén, amikor lehetőségünk adódik, permetezzük a hortenziákat.

Lisztharmat

Tünetei. A lisztharmat fehér, porszerű képződményként jelenik meg a levelek felületén. A levelek alján, fonákoldalán fehér, gyapotszerű növekedés látható. A lisztharmat sokféle haszon- és dísznövényen alakulhat ki. Terjedését jelentős mértékben befolyásolja a hőmérséklet. Az ideális hőmérséklet a lisztharmat kialakulásához 21–32 °C között van. A fertőzés terjedésével az érintett növényi részek elszáradhatnak. Lágy szárú növények esetén a teljes növény száradását okozhatja a lisztharmat.

A betegség megelőzése, kezelése. A legfontosabb, hogy megfelelő életkörülményeket (termőhely, tápanyagellátás, öntözés) biztosítsunk a hortenziáknak. Permetezzünk a megelőzés érdekében. Kialakult fertőzés esetén távolítsuk el a beteg részeket, majd permetezzük a növényeket. Permetezéshez használjunk kontakt és felszívódó permetszereket. A betegség elterjedtségétől függően többszöri permetezésre is szükség lehet. (Folytatjuk.)

Nadimova Erzsébet,
az „Egán Ede” KGK JA falugazdásza,
a „Pro Agricultura Carpatika” Kárpátaljai Megyei
Jótékonysági Alapítvány munkatársa