A hortenzia betegségei, kártevői II.

2024. augusztus 6., 14:11 , 1222. szám

Folytatjuk a hortenzia károsítóinak, leggyakoribb betegségeinek és kártevőinek, valamint a hatékony védekezési és kezelési módszereknek a bemutatását.

 

Hortenziarozsda

Tünetei. A rozsdabetegség kórokozója egy gombafaj, amely a növények levelein kezdetben egymástól szabálytalan távolságra elhelyezkedő barnás-narancssárgás foltok formájában jelenik meg. A betegség előrehaladtával a foltok összeolvadnak, barna színelváltozást okozva, a rozsdabetegség végső stádiumában pedig fekete színű lesz az elváltozás. Erőteljes fertőzés esetén a növények levelei elszáradnak, lehullnak. A rozsdabetegség kialakulása főleg tavasszal és ősszel gyakori, 10–20 °C közötti hőmérsékleten.

A betegség megelőzése, kezelése. A legfontosabb a megelőzés, ennek érdekében megfelelő helyet és körülményeket kell biztosítani a növényeknek. Figyeljünk az öntözés időzítésére, gyakoriságára. Mit jelent ez? Hűvösebb időszakban, 10–20  °C között ritkábban (2-3 nap) és lehetőleg ne túl korán (8-9 óra körül) öntözzünk, figyelembe véve a fekvési, elhelyezkedési adottságokat. Ez automata öntöző- és csepegtetőrendszer esetén könnyen megvalósítható átprogramozással. Kézi öntözés esetén is ez a legoptimálisabb időpont. Amennyiben erre nincs lehetőség (például a munka miatt), akkor lehetőleg kora délután öntözzünk, mértékletesen. Súlyos, előrehaladott rozsdabetegség esetén a fertőzött növények levélzete lehull, ezeket a leveleket szedjük össze, lehetőség szerint semmisítsük meg. Az ősszel lehullott maradék levélzetet mielőbb szedjük össze és szintén semmisítsük meg.

Gondoskodjunk rendszeresen, legalább tavasszal és ősszel a megfelelő tápanyagellátásról annak érdekében, hogy a növények ellenálló képességét fokozzuk. Tápanyagpótlásra szerves tápanyagokat használjunk, amelyek erősítik a növényi szöveteket.

A rozsdabetegség megelőzése érdekében ajánlott időnként permetezni a növényeket. Kialakult fertőzés esetén szintén permetezéssel tudunk védekezni, a betegség súlyosságától függően. Erőteljes fertőzéskor többszöri permetezésre van szükség.

 

Korompenész

Tünetei. A növények levelein sötét, koromszínű, majdnem fekete bevonat keletkezik, amely idővel az egész növényre elterjedhet. Súlyos fertőzéskor szinte minden kerti növényen megjelenhet. Erőteljes, hosszan tartó fertőzés esetén az egész növény elszáradását okozhatja.

A betegség megelőzése, kezelése. A korompenész legfőképpen a mézharmaton telepedik meg. A mézharmat a levéltetvek és a különféle pajzstetvek ürüléke. Ezért különösen fontos a tetvek és pajzstetvek elterjedésének megakadályozása megelőző permetezéssel. Kialakult korompenész-fertőzés esetén gombaölő szer használatára is szükség van, mert a korompenész egy gombafaj.

 

Közönséges takácsatka

Tünetei. A takácsatka a növények leveleinek szívogatásával táplálkozik. A szívogatás hatására a levelek színe ezüstszerűvé válik. A takácsatka jelenléte a pókhálószerű szövedékéről is felismerhető. A közönséges takácsatka megjelenésére száraz, meleg időszakban kell számítani.

A betegség megelőzése, orvoslása. A takácsatka-fertőzés megelőzése érdekében száraz, meleg időben (2-3 naponta) esőzésszerűen öntözzük a hortenziákat. A fertőzés kialakulásának megelőzése érdekében időről időre permetezzünk is. Kialakult takácsatka-fertőzés estén szintén permetezzük a hortenziákat atkaölő szerrel.

 

Levéltetvek

Tünetei. A levéltetvek a fiatal növényi részeken megjelenő apró rovarok, amelyek gyorsan szaporodnak, kolóniát képezve. A levéltetvek a leveleket szívogatva táplálkoznak. Ürülékük a mézharmat, amely a hangyák kedvenc tápláléka. A mézharmatban – mint már említettük – könnyen megtelepszik a korompenész, amely erőteljes fertőzés esetén a növény elszáradását okozhatja. A levéltetvek legnagyobb veszélye, hogy vírusvektor-hordozók.

A hortenzia megfelelő gondozása és rendszeres ellenőrzése segít megelőzni és időben kezelni a betegségeket és kártevőket. A megelőző intézkedések – mint a megfelelő ültetés, öntözés és tápanyagellátás, valamint a szükséges vegyszeres kezelések alkalmazása – biztosítják, hogy a hortenzia egészséges és virágzó maradjon.

Nadimova Erzsébet,
az „Egán Ede” KGK JA falugazdásza,
a „Pro Agricultura Carpatika” Kárpátaljai Megyei
Jótékonysági Alapítvány munkatársa