A Bloomberg szerint Ukrajna szövetségesei aggódnak Jermak növekvő befolyása miatt

2024. augusztus 9., 17:31 , 1222. szám

A Bloomberg hírügynökség Andrij Jermaknak az Elnöki Hivatal (OP) élén végzett tevékenységéről, növekvő befolyásáról, Ukrajna szövetségeseinek ezzel kapcsolatos aggályairól közölt cikket. Az írást az Ukrajinszka Pravda (UP) ismertette augusztus 2-án, pénteken.

„Mivel az orosz offenzíva harmadik éve tart, Ukrajna egyes külföldi támogatói egyre jobban aggódnak amiatt, hogy milyen sok döntés összpontosul az 52 éves Jermak, egy egykori filmproducer kezében, aki az elnök (Zelenszkij – a szerk.) egyedüli bizalmasa lett, aki közvetlen befolyással bír a külpolitikától a katonai tervezésig mindenre” – idézi az UP a cikket.

Maga Jermak tagadta befolyása növekedését az ügynökségnek adott interjújában.

„Nem minden munkában veszek részt, csak koordinálok. Igen, nagyon büszke vagyok arra, hogy az elnök kikéri a véleményemet, de azért kéri ki a véleményemet, mert vannak eredményeim” – mondta.

A Bloomberg rámutat, hogy a Jermakkal kapcsolatos aggodalmak egy Zelenszkij számára veszélyes pillanatban jelennek meg. Először is, jegyzi meg a hírügynökség, a szövetségesek további támogatása a tét az Egyesült Államokban zajló elnökválasztás kapcsán, másrészt maga az ukrán elnök is sebezhető jogkörei miatt, amelyek már lejártak volna, ha nincs hadiállapot.

Amint a hírügynökség megjegyzi, az az elképzelés, hogy Zelenszkijnek nincs megfelelő felhatalmazása az ukrajnai hadműveletek irányítására, a Kreml által terjesztett tézis.

„De a legjobb propagandatézisek többségéhez hasonlóan ez is reális kérdéseket érint arról, hogy mennyire életképes a normális demokratikus folyamatok hosszú távú felfüggesztése különösen akkor, ha kezdenek jelentkezni a kormányzatból való kiábrándultság jelei” – áll a cikkben.

„Mindez csak azért történik, hogy megtámadjanak” – jelentette ki Zelenszkij július 3-án a Bloomberg televíziónak adott interjújában, amelyben Jermakot „erős menedzsernek” nevezte.

A cikk a kérdésben jártas, névtelenül nyilatkozó emberekre hivatkozva azt is megjegyzi, hogy Jermak „felemelkedését” sok más magas rangú tisztviselő bukása kísérte, nemegyszer Jermak keze által. A nyugati fővárosok értékelését ismerő emberek szerint a Jermaknak tulajdonított személycserék aggodalmat váltottak ki, hogy a Zelenszkij és belső köre közötti feszültség további fokozódása „kimerítheti az energiát az oly nagyon szükséges reformokhoz, még a korrupció elleni küzdelemhez és a jogállamiság megerősítéséhez is” – írja a Bloomberg.

„Jermak jogkörei szélesebbek, mint bármelyik elődjéé. A háború alatt minden kulcsfontosságú döntés meghozatalában központi szerepet játszott: Zelenszkij fő tábornokának leváltásában, a fegyverszállításban, a biztonsági garanciák kitárgyalásában, a fogolycserék felügyeletében, és – a svájci csúcson – a globális délnek Kijev oldalára állításában” – áll a cikkben.

Az írás szerint egyes tisztviselők Jermak szerepét a vezérigazgatóéhoz hasonlítják, míg Zelenszkij az elnöki feladatokat látja el.

Zelenszkij, állítja a cikk forrásaira hivatkozva, olykor eltűri Jermak „kíméletlen módszereit”, mert a problémamegoldás szakemberének tartja, aki gyors és egyszerű megoldásokat kínál anélkül, hogy magát az elnököt terhelné

(szcs/pravda.com.ua)