Ombudsman: Leggyakrabban a pedagógusok bérhez és a tanítási módszerek szabad megválasztásához való joga sérül

2024. augusztus 9., 11:50 , 1222. szám

Szerhij Horbacsov oktatási ombudsman szerint az ukrajnai oktatási intézményekben leggyakrabban a tanárok bérhez és a tanítási módszerek szabad megválasztásához való joga sérül. Ezenkívül a pedagógusok is szenvednek az adminisztráció nyomásgyakorlásától és a mobbingtól (munkahelyi zaklatástól). Az oktatási ombudsman minderről az Életnek (Життя), az Ukrajinszka Pravda magazinjának adott interjújában beszélt.

„Bár a mobbingellenes törvényt elfogadták, az egyáltalán nem működik. Tudják miért? Mert a háború alatt tilos ellenőrzéseket tartania az ukrán Állami Munkaügyi Szolgálatnak. Márpedig az Állami Munkaügyi Szolgálat az a felhatalmazott szerv, amely jogosult a jegyzőkönyvek elkészítésére és a bíróság elé terjesztésére. Ez utóbbi számos fellebbezésünk mindegyikére azt mondja: »A miniszteri kabinet megtiltotta az ellenőrzést«” – világított rá az ombudsman.

Horbacsov tavaly indítványozta, hogy a Legfelső Tanács ismerje el a mobbingról tett bejelentést alapként a vizsgálat lefolytatására hadiállapot idején is. Ezeket a változtatásokat azonban eddig csak első olvasatban szavazta meg a parlament.

Az ombudsman azt is hangsúlyozta, hogy a munkahelyükön zaklatott pedagógusok tehetnek rendőrségi feljelentést. Végül is Ukrajna Adminisztratív jogsértési törvénykönyvének 173-4-es cikkelye úgy fogalmaz, hogy a bullying „az oktatási folyamat résztvevőjének zaklatása”, vagyis nemcsak a diákok, hanem a tanárok zaklatása is – mutatott rá.

Az Élet emlékeztet, augusztusban lejár az ombudsman ötéves megbízatási ideje. Az Oktatási és Tudományos Minisztérium már nyilvánosságra hozta annak a 17 pályázónak a nevét, akik közül Horbacsov utódja kikerül.

(szcs/life.pravda.com.ua)