A megörökölt ingatlan zárolásáról

2024. augusztus 12., 12:42 , 1222. szám

„A megörökölt lakást zárolta a végrehajtói szolgálat, ezért a közjegyző megtagadta az öröklési bizonyítvány kiadását. Mit tegyen az örökös ilyen esetben?”

– Valóban, a lakás zárolása esetén a közjegyző a zárlat feloldásáig megtagadhatja az öröklési bizonyítvány kiadását. Ilyenkor az örökösnek először is meg kell tudnia a zárolás okát.

Ennek számos módja van: 1. az ingatlan-nyilvántartásból az örökhagyó vezeték-, utó- és apai neve vagy azonosítószáma, illetve a lakás címe alapján szerezhet be releváns adatokat; 2. érdeklődhet a közjegyzőnél, mivel ő hozzáfér az ingatlan-nyilvántartáshoz; 3. felkérheti az ügyvédjét, hogy tájékozódjon, stb.

A zárolás (арешт виконавчої служби) leggyakoribb oka, hogy az örökhagyónak tartozása van, például kölcsönt vett fel, nem fizette a rezsit, stb. Az is megtörténhet, hogy a tartozást időközben rendezték, de a zárlatot valamiért mégsem oldották fel. Ilyenkor fel kell venni a kapcsolatot a végrehajtóval (aki az ingatlan-nyilvántartásban a zárlatot bejegyezte) a zárlat megszüntetése céljából. Ha ennek ellenére sem oldja fel a zárlatot (például a végrehajtási eljárás már lezárult), akkor kérjen írásbeli magyarázatot a végrehajtótól arra, hogy miért nem oldhatja fel a zárlatot, majd ennek alapján forduljon a bírósághoz, kérve a zárlat megszüntetését.

Az is előfordulhat, hogy per indult az örökhagyó tartozásának behajtásáról, amelyben a követelés biztosítékaként rendelték el az ingatlan zárolását. Ebben az esetben mérlegelni lehet fellebbezés benyújtását az ingatlan biztosítékként való zárolása miatt.

A fentiekből is látható, hogy a körülményektől függ, mit tehet az örökös a zárlat feloldása érdekében, nem létezik minden esetre alkalmazható egyeneljárás. A lényeg, hogy tájékozódjon a zárolásról és annak okáról, majd ügyvédjével vegye sorra a lehetséges lépéseket.

hk