Magyarországi fejlesztésen vesznek részt a BJMSZ Pető-programos gondozottjai

2024. augusztus 13., 18:40 , 1223. szám

A Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat (BJMSZ) hosszú évek óta biztosít olyan fejlesztő programokat, amelyekkel többféle testi vagy lelki betegséggel küzdő fiataloknak kívánnak segíteni. Ilyenek például a Bemer vagy a Neurofeedback terápiák, továbbá azok a mozgásos és logopédiai fejlesztések, amelyekkel a fiatalok kortársaikhoz való felzárkózását segítik elő.

A szeretetszolgálat ezeken kívül több olyan fejlesztő programnak is helyet biztosít, amelyek egyedülállóak ukrajnai szinten. Ezek közé sorolhatók a Pető-programos fejlesztéseik is, melyeket 2014 óta valósítanak meg. A programra nem csupán Kárpátaljáról, de egész Ukrajnából vannak fiatal jelentkezők. Ezen fiatalok és az őket kísérő szülők számára pedig a kárpátaljai tréning mellett rendszeresen biztosítanak lehetőségeket arra, hogy Budapesten a Pető-intézetben is részt vehessenek egy-egy intenzív, kéthetes fejlesztésen.

Hnatik Tünde, a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat koordinátora a program kapcsán elmondta: „A Pető-módszeres fejlesztések eleinte jelenlétiek voltak, illetve évente lehetőségünk nyílott arra, hogy egy csoportot tudjunk elküldeni egy intenzív, kéthetes fejlesztésre Budapestre. Aztán 2019-ben jött sajnos a Covid, ennek az lett a következménye, hogy rajtunk, vagyis Beregszászban kezdték el tesztelni és bevezetni az online Pető-módszeres fejlesztés fogalmát. Majd pedig kitört a háború, ami tetézte a dolgokat, így 2019-től nincs jelenléti fejlesztés Beregszászban, viszont hála a szervezőknek, a támogatóknak, a fejlesztések mégsem álltak le, folyamatosan zajlanak online, és idén ismét sikerül egy 6 fős csoportot Budapestre elküldeni a kéthetes fejlesztésre.”

Kárpátalján a Pető-program immáron 10 éven van jelen, viszont a konduktorok, vagyis azok a szakemberek, akik segítenek a fiataloknak, mindeddig Magyarországról jártak ki vagy segítettek online. Ezen kívánnak változtatni, és a közeljövőben elindítják a konduktorképzésüket is.

„Folyamatosan zajlanak a tervek és a tervezések a jövővel kapcsolatban. Például elő lett készítve a konduktorképzés Beregszászban is, hogy ne csak budapesti konduktoraink legyenek, hanem helyben is dolgozzanak olyanok, akik a Pető-módszeres fejlesztéseket tudják végezni. Ezt az utat már végigjártuk, de mivel elkezdődött Ukrajnában a háború, ezért egy kicsit szüneteltetnünk kellett. Most azt várjuk, hogy vége legyen a háborúnak, vége legyen ennek a szörnyűségnek, és akkor el tudjuk indítani Kárpátalján is a konduktorképzést” ‒ mondta el Hnatik Tünde.

Természetesen az, hogy jelenleg még nincs saját konduktora a beregszászi központú szervezetnek, nem azt jelenti, hogy a programban itt részt vevő fiatalok valamilyen hiányt szenvednének, hiszen helyben is vannak olyan szakembereik, akik az online tanácsadással összhangban el tudják végezni azokat a terápiákat, amelyeket a Semmelweis Egyetem munkatársai tanácsolnak.

Morgentál Marianna, a BJMSZ gyógyterapeutája kifejtette: „Persze, hogy nem ugyanaz, mint amikor a konduktorok itt vannak, és saját maguk is érzik, hogy mi a probléma, és hogy kell megfogni, hogy kell segíteni ezeknek a sérült gyermekeknek, de akkor is nagyon jó. Ezekben az online fejlesztésekben veszek én részt itt, Beregszászban, én vagyok a budapesti konduktorok keze. Próbálok az ő utasításiak szerint fejleszteni, segíteni a gyerekeknek a tornájukban, a felkészülésben, hogy hogyan legyen jobb és kicsit könnyebb a mozgásuk, az életük. Természetesen mindezt próbáljuk jó kedvvel csinálni, mosollyal, énekkel, versekkel tűzdeljük, mindent szeretnénk megtenni azért, hogy ők jól érezzék magukat ezeken a fejlesztéseken.”

A program kárpátaljai kiterjesztésében, majd pedig a gondozottak segítésében több szervezetnek is nagy szerepe volt, így a Tégy a Pető Intézet Gyermekeiért Alapítványnak is.

Schumicky András, az alapítvány kuratóriumi elnöke elégedetten mesélte, hogy: „Mikor elindult a Pető-módszer alkalmazása itt, Kárpátalján, akkor Lembergből és Kijevből is jöttek gyerekekkel, és meglepő volt azok számára, akik ezzel nem találkoztak még, hogy micsoda óriási fejlődést lehet elérni akár egy két- vagy háromhetes turnussal is. Sose felejtem el, hogy volt egy lembergi hölgy, aki már 30 éves volt, és a WC-ig sem tudott kimenni egyedül. Két hét múlva már egyedül jött ide a szálláshelyről a járókeretével. Ilyen óriási fejlődést tudtak elérni. Reményeink szerint lesznek majd itt is helyi konduktorképzések, ha a háború végre befejeződik. Minden elő van készítve ezzel kapcsolatban.”

 A Máltai Szeretetszolgálat fontos partnere a Johannita Rend Magyar Tagozata, akik a Pető-programos fiatalok utaztatásában és a budapesti programok szervezésében is részt vállaltak. „Nagyon fontos, hogy támogassuk a bajbajutottakat, kiemelten fontos pedig most ebben a nehéz időszakban – emelte ki Avar Gábor, a Johannita Rend Magyar Tagozatának lovagja. – Nagyon fontos, mert az egészséges családok is szét vannak roncsolva, a fele itt, a fele ott. A kapcsolatok nehézkesek, tehát ebben kell nekünk segíteni, és amit mi még adni tudunk, az a hit. Ezen gyermekek és szüleik lelki támogatása Magyarországon fontos, s ezt adják a családok mellé a református asszonyok, akik jönnek segíteni, s ha lehet, akkor elvisszük őket színházba, vagy megmutatni valamit. Például ennek a fejlesztő oktatásnak a vége az augusztus 20-i ünnepség, hiszen ők is szeretnék megnézni a tűzijátékot, mert sajnos itt másfajta tűzijáték megy. Nem olyan kedvező a gyermekeknek.”

A Pető-program beregszászi elindulásától kezdve részt vesz a fejlesztéseken Varga Ottó is, aki szerint nagyon sokat segített neki a program és természetesen a Máltai Szeretetszolgálat.

„Azt szeretném elmondani, hogy milyen meghatározó pillanatokat okozott nekem ez a csodálatos intézmény. Én már 10 éve járok ide, és az együttműködésnek köszönhetően immár negyedszerre megyek a budapesti rehabilitációs központba. Ha nem jártam volna ide, Beregszászba, illetve Budapestre, akkor teljesen máshogy alakult volna az életem. Nagyon szépen köszönöm, hogy negyedszer is itt lehetek.”

 Okszana Panykó és 22 éves lánya Nagyszőlősről vesznek részt a programon és nagyon hálásak mindazért, amit kapnak. „A gyermekem Bronyiszláv-paralízissel küzd, nagyon hálás vagyok mindazért, amit ettől a központtól kapunk, és mindazért az orvosi segítségért, amit a lányom kap. Mi másodszor veszünk részt a Pető-programban, de szemmel látható a fejlődés. Szlávka is látja, hogy használ neki a rehabilitáció. Jobban tud járni, mozgatni a lábát. Ő 22 éves, és több helyre is hordjuk, de mindig várja azt, amikor ide jöhetünk, és nagyon örülünk ennek az útnak is.”

Közben a gyermekek már több napja Budapesten vannak, és zajlanak a programok is.

Csuka Pál, a Semmelweis Egyetem Kiemelt Nemzetközi és Nemzeti Szolgáltatási Központ igazgatója elmondta: „Megérkeztek Ukrajnából a sérült gyerekek, fiatal felnőttek, akik két hétig részt vesznek a budapesti fejlesztésen, pihennek, és részesülhetnek a konduktív pedagógiai foglalkozásokban. Szervezünk nekik szabadidős programokat is a városban.”

A kéthetes foglalkozást idén szándékosan úgy időzítették, hogy a résztvevők meg tudják tekinteni a Szent István-napi tűzijátékot is, így Kárpátaljára augusztus 21-én érkeznek majd vissza.

TV21 Ungvár/V. I.