Egy parlamenti bizottság támogatta a civil élettársi kapcsolatokról szóló törvényjavaslatot

2024. augusztus 14., 14:00 , 1223. szám

A Legfelső Tanács Nemzeti Egészség, Egészségügyi Ellátási és Egészségbiztosítási Bizottsága támogatta a 9 103. számú, A regisztrált partnerségek intézményéről szóló törvényjavaslatot – közölte augusztus 9-én az X közösségi oldalon Dmitro Hurin népképviselő, a jogszabálytervezet egyik kezdeményezője, akit a DW idéz.

„Azt mondják nekünk, hogy az egynemű család nem normális. Az egész nemzeti egészségi parlamenti bizottság véleményt mondott – normális, srácok, csináljátok” – írta.

A képviselő hozzátette: a törvényjavaslatot még a Legfelső Tanács Jogpolitikai Bizottságának is jóvá kell hagynia, majd szavazásra a parlament elé kerülhet.

A 9 103. számú törvényjavaslatot 2023 februárjában nyújtották be a parlamentnek. A tervezet bevezetné a bejegyzett (regisztrált) élettársi kapcsolat intézményét két nagykorú azonos vagy különböző nemű ember önkéntes családi egyesüléseként. Az élettársi kapcsolat nem minősülne házasságnak, és az emberek egy családként élése nem minősülne bejegyzett élettársi kapcsolatnak, amennyiben ez a kapcsolat nincs regisztrálva.

A kapcsolat bejegyzése után viszont a partnerek közeli hozzátartozói státuszt szerezhetnének (член сім’ї першого ступеня).

„Az élettársi kapcsolatok bejegyzésének semleges, új intézménye Ukrajnában lehetővé teszi az állam és a partnerek mint a társadalom részei közötti kapcsolatok szabályozását, rögzítve jogaikat és kötelezettségeiket. És ehhez nincs szükség a házastársi kapcsolatok szabályozásának módosítására, ami ebben a szakaszban érzékenyen érintheti egyes vallási hiedelmek gyakorlóit” – áll a törvényjavaslat indoklásában.

A DW emlékeztet, 2023 júniusában összegyűlt a 25 000 szavazat a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényjavaslatot támogató petícióra. Ugyanakkor az Ukrajnai Ortodox Egyház (PCU) zsinata ellenezte a kezdeményezést, mondván, hogy az „veszélyt jelent a közerkölcsre”, és „rontja Ukrajna demográfiai helyzetét”.

(szcs/dw.com)