A bíróságok törölték a TTSZTK-k bírságainak több mint 88%-át

2024. augusztus 15., 11:50

A felülvizsgált ügyek 88%-ában (30 esetben) a bíróságok a felperesek javára döntöttek, és törölték a területi toborzó és szociális támogatási központok (TTSZTK) bírságait – jelentette az Ekonomicsna Pravda (EP) az Opendatabot sajtószolgálatára hivatkozva augusztus 7-én.

A katonai nyilvántartás szabályainak megsértésére vonatkozó új normák bevezetése óta legalább 34 olyan ügyet vizsgáltak az ukrán bíróságok, amelyekben a polgárok fellebbeztek a TTSZTK által kiszabott pénzbírságok ellen.

A bíróságok 30 esetben a felperesek javára döntöttek és törölték a bírságot, négy esetben pedig elutasították az állampolgárok keresetét, érvényben hagyva a büntetést.

Az eltörölt bírságok többsége a törvényi változások életbe lépése előtt történt jogsértésekre vonatkozik – jegyezte meg az Opendatabot. A bíróságok figyelembe veszik, hogy a törvénynek nincs visszamenőleges hatálya, ennek megfelelően nem engedik a régi szabályozásnak és vétségeknek az új normák szerinti büntetését.

Hasonlóan érvelt a bíróság abban az ügyben is, amelyben egy egészségügyi szakképesítéssel rendelkező nő fellebbezett a TTSZTK bírsága ellen. Abban az időben, amikor a felperes elvégezte tanulmányait, nem volt érvényben katonai nyilvántartásba állási kötelezettség az egészségügyi végzettséggel rendelkező nők számára, ezért a bíróság törölte a bírságot.

A bírság ellen az esetek 20%-ában a felelősségre vonási eljárás megsértése vagy a szabálysértés bizonyításának hiánya miatt fellebbeztek a hadkötelesek. Az Opendatabot példaként annak a férfinak a fellebbezését hozta fel, akit úgy bírságoltak meg, amiért nem állt katonai nyilvántartásban a TTSZTK-nál, hogy két héttel korábban megkapta az ideiglenes igazolást a katonai nyilvántartásba vételről.

Egy másik ügyben megbírságolták a hadkötelest, aki az adatok pontosítására érkezett a TTSZTK-ba. A férfi a bírósághoz fordult. Miután a TTSZTK képviselői határozatukban nem bizonyították, hogy szabálysértés történt, és elmulasztották a szabálysértés büntethetőségi határidejét, a bíróság megsemmisítette a bírságot.

Az EP emlékeztet, hogy 2024-ben fél év alatt több bírságot szabtak ki (11 798-at), mint a teljes 2023-as esztendőben, amikor 10 337 bírság született a katonai nyilvántartás szabályainak megsértése miatt.

(hk/epravda.com.ua)