Kárpátaljai Magyar Líceum – tudás, lehetőségek, közösség

2024. augusztus 17., 15:28 , 1223. szám

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola fontos lépést tett a teljes körű magyar nyelvű oktatás érdekében 2023-ban, amikor életre hívott egy új líceumhálózatot. A közoktatási törvény által jelentősen korlátozott magyar nyelvű líceumi oktatás hiányosságait ellensúlyozva a főiskola elindított egy új intézményt, mely immár második alkalommal hirdet felvételt. Az érdeklődők augusztus végéig jelentkezhetnek az intézménybe. A líceumhálózat működésébe Kóré Dóra igazgató nyújt betekintést cikkünkben.

– Mi az, amit fontos tudni az intézményről?

– A 2023/2024-es tanévben kezdte meg iskolánk a működését 5 helyszínen: Beregszászban, Nagydobronyban, Tiszapéterfalván, Nagyszőlősön és Kisgejőcön. Immár második alkalommal hirdetünk felvételt, s várjuk a jelentkezőket. A Kárpátaljai Magyar Líceum célja, hogy Kárpátalja-szerte biztosítson anyanyelvű oktatást, így lehetőséget teremtve a helyi diákok számára, hogy saját nyelvükön tanulhassanak tovább. Legfontosabb célunk az anyanyelven való tanulás lehetőségének biztosítása, emellett pedig széles körű képzési lehetőséget is nyújtunk. A líceum számos különböző szakirányt kínál, amelyek között a diákok az érdeklődésüknek leginkább megfelelő területet választhatják.

– Melyek az elérhető szakterületek?

– Három fő szakterületünk van: testnevelés, művészet és technika. S azon belül rengeteg választási lehetőség, melyet emelt óraszámban, heti 6 órában tanulnak diákjaink. A választható szakirányok közé tartozik többek között a turizmus, vendéglátás (szakács, cukrász), autószerelő, mezőgazdálkodás, erdészet, fa- és bútoripar, valamint a művészetek különféle ágai, mint a grafika, festészet, népzene, néptánc, népi kultúra, színház és média. Emellett sportágak széles választéka is elérhető, beleértve az asztaliteniszt, kézilabdát, labdarúgást, röplabdát, kosárlabdát, atlétikát, dzsúdót és brazil jiu-jitsut. A szakirányok között szerepel továbbá a szépészet, informatika, kreatív divatszabó, gazdálkodás és menedzsment, valamint természettudomány.

– Hogyan épül fel a képzés?

– A líceum várja mindazok jelentkezését a 10. osztályba, akik rendelkeznek 9. osztályos általános iskolai bizonyítvánnyal. Ez évtől pedig a már meglévő, szeptembertől 11. osztályt folytató csoportokba is lehet jelentkezni. A tanulmányi időszak 2 év, és felvételi eljárás nélkül történik a jelentkezés.

– Milyen lehetőségeket biztosít az intézmény?

 – A diákok számára kollégiumi ellátást, szervezett beutazást és ösztöndíjat biztosítunk. Nálunk nem kell tankönyveket cipelni, hiszen tabletet kapnak a diákok. Ez a multitesztek esetében is jó, hiszen már megtanulják az ilyen eszközök használatát. Emellett fontos számunkra, hogy iskolánk egyfajta „előszobát” képez vagy Rákóczi-főiskolára, vagy az Egán Ede Szakképzési Centrumba. Kiemelendő még, hogy aktívan igyekszünk felkészíteni tanulóinkat a multitesztre.

– Milyen kiegészítő programok várnak a diákokra?

– Hagyományteremtő céllal igyekszünk programokat szervezni, ahol a hálózat minden diákja és tanára részt vesz. Ilyen volt a tavalyi, nagyszőlősi tanévnyitót követő pizzázásunk, vagy a nagydobronyi káposztasavanyítás, de volt Tiszapéterfalván főzőversenyünk, Beregszászban pedig sportnapunk. Emellett diákjaink ellátogatnak olyan állami közintézményekbe is, mint például a kórház vagy a rendőrség. De a számlabefizetésről, egyéb hivatalos ügyintézésről is láthattak életszerű példákat a diákok. Igyekszünk az életre is nevelni növendékeinket.

– Kikből áll a tanári kar?

– Az én munkámat minden helyszínen egy-egy igazgatóhelyettes segíti. Emellett teret és lehetőséget is igyekszünk adni a pályakezdőknek. Ahogy nekünk, új iskolának bizonyítani kell, úgy igyekszünk mi is teret adni a friss diplomásoknak. Emellett tanáraink több helyszínen állnak az adott városban vagy településen már meglévő állami iskola alkalmazásában. Mi nem versengünk vagy elvesszük a diákokat, mi igyekszünk egy új lehetőséget kínálni. A tavalyi s az idei jelentkezők száma pedig azt mutatja, hogy van igény erre a lehetőségre.           

LI