A Külügyminisztérium reagált a „piszkos bombákról” szóló orosz propagandajelentésekre

2024. augusztus 17., 10:34

Ukrajna Külügyminisztériuma cáfolta az orosz propagandának azokat a jelentéseit, amelyek Kijev „piszkos bombák” bevetésére vagy atomerőművek megtámadására vonatkozó állítólagos terveiről szóltak – jelentette a korrespondent.net Heorhij Tihijnek, a tárca szóvivőjének augusztus 16-i, péntek esti nyilatkozatára hivatkozva.

„Az őrült orosz propaganda újabb hullámának vagyunk tanúi Ukrajna állítólagos terveiről, hogy »piszkos bombákat« használjon vagy atomerőműveket támadjon meg. Hivatalosan cáfoljuk ezeket a hamis jelentéseket” – írta Tihij az X közösségi oldalon.

Szerinte Ukrajnának „sem szándéka, sem lehetősége nincs ilyen akciók végrehajtására”, Oroszországnak pedig „fel kellene hagynia” propagandájának terjesztésével.

Tihij emlékeztetett, hogy Oroszország már terjesztett híreszteléseket a „piszkos bombákról”, amelyekkel állítólag Ukrajna rendelkezik. Akkor Kijev meghívta a NAÜ misszióját, amely „teljesen megcáfolta ezt a hazugságot”. Ráadásul, a Külügyminisztérium szóvivője szerint, Ukrajna tagja az atomsorompó-szerződésnek.

„Nincsenek semmiféle »piszkos bombáink«, és nem is tervezzük beszerezni azokat” – jelezte Tihij.

A korrespondent.net emlékeztet, orosz „haditudósítók” azt állítják, hogy az Ukrán Fegyveres Erők állítólag már különleges robbanófejeket szállítottak Zsovti Vodi városába, hogy csapást mérjenek az atomerőművek kiégett fűtőelemeinek tárolóhelyeire. A Dezinformáció elleni küzdelem központja megjegyezte, ez arról tanúskodik, hogy Oroszország terrortámadásra készülhet.

(korrespondent.net/Kárpátalja)