Az elnök bejelentette az egység minisztériumának létrehozását

2024. augusztus 20., 11:35

Volodimir Zelenszkij elnök bejelentette, hogy Ukrajnában olyan intézményt hoznak létre, amely egyesíti a külföldön élő ukránokat, és segít az orosz narratívák ellen – jelentette a korrespondent.net az államfőnek a külföldi ukrán diplomáciai intézmények vezetőinek találkozóján elhangzott szavaira hivatkozva augusztus 19-én, hétfőn este.

„Az Ukrajna Külügyminisztériumának rendszerén keresztül végzett szokásos munka mellett – erről beszéltünk a miniszterelnökkel – egy új intézmény elindítását készítjük elő, amely biztosítja a globális ukrán egység kellő erejét. Más országokban élő embereink, kapcsolataik és viszonyuk Ukrajnával, nemzetként közös érdekeink védelme – mindez az új intézmény feladata lesz” – jelezte Zelenszkij, akit az Elnöki Hivatal idéz.

Az államfő hangsúlyozta: a más országokban élő ukránok oktatási, kulturális és információs igényei nagyobb aktivitást kívánnak az államtól. Szerinte ez Ukrajna számára alapvetően új, a külföldön tartózkodó honfitársak számával kapcsolatos feladat, és a Külügyminisztérium rendszere önmagában nem tud megbirkózni vele.

(korrespondent.net/Kárpátalja)