Életbe lépett az orvosi kannabisz legalizálásáról szóló törvény

2024. augusztus 21., 18:59 , 1224. szám

Augusztus 16-án életbe lépett Ukrajnában az orvosi kannabisz legalizálásáról szóló törvény. Ez azt jelenti, hogy az orvosok mostantól kannabisz alapú gyógyszereket is felírhatnak a betegeknek, bár ezek csak elektronikus vényre lesznek kaphatók – írja az Élet (Життя), az Ukrajinszka Pravda magazinja az Egészségügyi Miniszté­riumra hivatkozva.

A kannabiszt, annak gyantáját, kivonatait és tinktúráit törölték a különösen veszélyes anyagok listájáról. Korábban tilos volt a terjesztésük, mostantól viszont megengedett, bár korlátozásokkal.

A kannabisz alapú gyógyszerek szájon át szedhető cseppek, kemény kapszulák és fogkrémek formájában lesznek elérhetők. Csak elektronikus vény ellenében vásárolhatók majd meg, amelyben feltüntetik a formát, az adagolást és a hatóanyagokat. A betegek az ilyen gyógyszereket az egyetlen receptben meghatározott mennyiségben szállíthatják és tárolhatják.

Az ezekkel a gyógyszerekkel kapcsolatos minden információt egy erre a célra létrehozott nyilvántartási rendszerben fognak tárolni. A növény minden bokra egyedi kóddal rendelkezik majd, amellyel nyomon követhető lesz a haladásuk a páciensig. A csomagolt termékek minden egységét vonalkóddal látják el. A szóban forgó készítmények csak a megfelelő engedéllyel rendelkező gyógyszertárakban lesznek megvásárolhatók.

A törvény egyértelműen gyógyászati, ipari, tudományos, valamint tudományos és műszaki célokra korlátozza a kannabisz felhasználását. A növény rekreációs célú terjesztése és birtoklása a dokumentum szerint bűncselekménynek minősül.

(pszv/life.pravda.com.ua)