FAS: A német kormány visszafogná Ukrajna segélyezését

2024. augusztus 21., 13:37 , 1224. szám

A német kormány azt tervezi, hogy korlátozza az Ukrajnának nyújtott katonai segélyt – közölte – a DW augusztus 17-én a Frankfurter Allgemeiner Sonntagszeitung (FAS) című német lapra hivatkozva.

A kiadvány értesülései szerint Christian Lindner pénzügyminiszter augusztus 5-én tájékoztatta Boris Pistorius védelmi minisztert, hogy Ukrajnának csak a már jóváhagyott segélyeket utalják ki, további kérelmeket nem hagynak jóvá.

Mint ismeretes, az Európai Unió országai közül Németországé a vezető szerep az Ukrajnának nyújtott katonai segélyek terén. Idén Berlin mintegy nyolcmilliárd euró költségvetési forrást különített el Ukrajna katonai támogatására. A jövő évre viszont mintegy négymilliárd eurót hagytak jóvá.

A német kormány korábban is tárgyalt arról, hogy lemondanak a folyamatos kifizetésekről a szövetségi költségvetésből Ukrajna katonai támogatására. Ehelyett Berlin azt tervezi, hogy a jövőben az orosz jegybank külföldi eszközeiből fogja finanszírozni a fegyverszállítmányokat. Kijev szövetségesei mintegy 300 milliárd dollárnyi orosz vagyont fagyasztottak be világszerte az Ukrajna elleni teljes körű agresszió miatt. Jelen helyzet szerint azonban még nem dőlt el véglegesen, hogy az ezen orosz eszközök után befolyt kamat jogilag valóban felhasználható-e az ukrajnai fegyverszállítás finanszírozására.

A FAS szerint a Kijevnek nyújtandó újabb segélyekre vonatkozó tilalom máris érvényben van. „Ukrajna helyzete hamarosan súlyosbodhat, mivel a tervezett katonai támogatás jövőre csaknem a felére, majd 2027-re a jelenlegi összeg tizedére csökken” – írja a lap.

Egy szakértő szerint a 2028-ig tartó költségvetési időszakra új megrendelések aligha lehetségesek. Jelenleg Ukrajna kap szállítmányokat, de csak a régi szerződések alapján – teszi hozzá a FAS.

A sajtóban megjelentekre reagálva Heorhij Tihij, Ukrajna Külügyminisztériumának szóvivője az Ukrinformnak kijelentette: helytelenek és manipulatívak azok a híresztelések, melyek szerint a német kormány megszüntette Ukrajna katonai segélyezését. A jövő évi támogatás mértéke csak a költségvetés elfogadása után, várhatóan novemberben lesz ismert.

„Jelenleg, akárcsak tavaly, a német kormány a költségvetési tervezetben meghatározott egy bizonyos összegű segélyt Ukrajnának. Hasonlót ahhoz, amely a tavalyi tervezetben szerepelt a költségvetési folyamat ezen szakaszában. Tavaly ez az összeg a költségvetés őszi parlamenti elfogadásának szakaszában emelkedett” – emlékeztetett Tihij.

(pszv/dw.com/ukrinform.ua)