A kormány menesztette az oktatási ombudsmant

2024. augusztus 21., 20:07 , 1224. szám

A miniszteri kabinet augusztus 16-i ülésén felmentette tisztségéből Szerhij Horbacsov oktatási ombudsmant – jelentette az Élet (Життя), az Ukrajinszka Pravda magazinja a kormányt a parlamentben képviselő Tarasz Melynicsukra hivatkozva.

Horbacsovot hivatali idejének lejárta okán menesztették, miután az ombudsmant öt évre nevezik ki, s nem töltheti be ismét a posztot.

„Az oktatási ombudsmani tisztségből való felmentésem semmiképpen nem függ össze valamely, a személyemmel kapcsolatos kifogásokkal. Csak arról van szó, hogy az ötéves mandátum (2019–2024) augusztus 14-én lejárt. Minden a várakozásoknak megfelelő és törvényes” – erősítette meg korábban a tisztviselő.

Az Élet emlékeztet, hogy Szerhij Horbacsov volt az első, akit kineveztek erre a 2019-ben létrehozott posztra.

Egyelőre nem tudni, ki lesz az utódja. Az Oktatási és Tudományos Minisztérium azonban korábban jelezte, hogy pályázatot hirdetett. A pályázónak az alábbi követelményeknek kell megfelelnie:

– legyen Ukrajna állampolgára, vagy 5 éven át folyamatosan éljen az országban;

– folyékonyan beszélje az államnyelvet;

– felsőfokú végzettséggel kell rendelkeznie;

– valamint 5 év oktatási vagy tudományos területen szerzett szakmai gyakorlatot kell felmutatnia.

Jelenleg úgy tudni, 17 jelentkezőt választottak ki. Vannak közöttük tanítók, előadók, tudósok és munkanélküliek. Ez utóbbiakból mindjárt hármat is találunk a pályázók között.

(zzz/life.pravda.com.ua)