Ukrajna ratifikálja csatlakozását a Nemzetközi Büntetőbírósághoz

2024. augusztus 21., 15:42 , 1224. szám

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök augusztus 15-én benyújtotta a Legfelső Tanácsnak a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) Római Statútumának és módosításainak ratifikálásáról szóló 0285. számú törvényjavaslatot – jelentette a DW a parlament honlapjára hivatkozva.

A dokumentum több fenntartást is megfogalmaz e nemzetközi megállapodás alkalmazásával kapcsolatban, egyebek mellett kiköti, hogy miután a Római Statútum hatályba lép az ország vonatkozásában, Ukrajna hét évig nem ismeri el az ICC joghatóságát a háborús bűnökkel kapcsolatban, amelyeket feltételezhetően állampolgárai követtek el. Kijev ugyanakkor kész elismerni a Nemzetközi Büntetőbíróság joghatóságát a népirtás, az emberiesség elleni és a háborús bűnök tekintetében 2013. november 21-től. Ukrajna 2018. július 17-től ismeri el az ICC joghatóságát az agresszió bűntettével kapcsolatban.

A Római Statútum ratifikálásáról szóló törvényjavaslattal együtt az elnök a Rada elé terjesztette a Büntető és a Büntetőeljárási törvénykönyv módosításait tartalmazó 0285. sz. törvényjavaslatot, amelynek célja, hogy összhangba hozza a két törvénykönyvet a Nemzetközi Büntetőbíróság normáival.

Többek között javasolják a büntetőjogi felelősség megállapítását az emberiesség elleni bűncselekményekért, valamint a katonák felelősségét az általuk vagy beosztottjaik által elkövetett háborús bűnökért, köztük az agresszív háború tervezéséért, a hadviselés szabályainak megsértéséért, népirtásért, tömegpusztító fegyverek használatáért.

Irina Mudra, az Elnöki Hivatal jogi kérdésekben illetékes helyettes vezetője megjegyezte, hogy a statútum ratifikálására szükség van az orosz állampolgárok hatékonyabb büntetőeljárás alá vonásához az Ukrajna területén elkövetett bűncselekményekért. A tisztviselő emlékeztetett, hogy a statútum ratifikálása egyben az Ukrajna és az Európai Unió közötti társulási megállapodás keretében vállalt kötelezettségek egyike. Ezt a lépést számos, többek között a Hollandiával és a Németországgal megkötött kétoldalú biztonsági megállapodás is előirányozza.

Ezen túlmenően szerinte Ukrajna teljes értékű részvétele az ICC-ben megkönnyíti az ukrajnaiak hozzáférését a Nemzetközi Büntetőbíróságnak a sértettek számára létrehozott speciális alapjához, és növeli az esélyt az Oroszországi Föderáció által elkövetett bűncselekmények áldozatainak kártalanítására.

Ukrajna 2000. január 20-án írta alá az ICC Római Statútumát.

(ntk/dw.com)