Az SZBU több mint 500 tisztviselőtől tagadta meg az államtitkokhoz való hozzáférést a háború kezdete óta

2024. augusztus 22., 18:43 , 1224. szám

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) illetékesei több mint 500 köztisztviselőtől és állami alkalmazottól tagadták meg az államtitkokhoz való hozzáférést Oroszország teljes körű ukrajnai inváziójának megindulása óta – derül ki az SZBU-nak a Szabadság Rádió (SZR) ukrán nyelvű hírszolgálatának az államtitkok védelmével, az államtitkot képező információkhoz való hozzáférést kérők ellenőrzésével és az információk kiszivárgásának kockázatával kapcsolatos információkérésére adott válaszából.

„A teljes körű orosz invázió kezdete óta az SZBU szervei megtagadták az államtitkokhoz való hozzáférést az állami hatóságok és állami tulajdonú vállalatok több mint 500 alkalmazottjától” – áll az SZBU-nak az SZR megkeresésére adott válaszában.

A levélből nem derül ki, hogy kiktől, mely hatóságok munkatársaitól tagadták meg a hozzáférést, ezt az információt biztonsági okokból nem közölték.

Az SZR összeállításában emlékeztet, hogy a parlamenti képviselők tisztségükből fakadóan hozzáférnek az államtitkokhoz. A teljes körű orosz invázió megindulása után egyes képviselők, köztük az OPZZS oroszbarát pártból, elhagyták Ukrajnát, s néhányukat hazaárulással gyanúsították meg.

A parlamenttel kapcsolatos az a 2022. júliusi eset is, amikor az SZBU munkatársai őrizetbe vették Ihor Harmasovot, Jurij Zdebszkijnek, a Nép Szolgája párt képviselőjének tanácsadóját. Két évvel később, 2024 februárjában a bíróság vétkesnek mondta ki a tanácsadót hazaárulás bűntettében.

A hatóságok szerint Harmasovot az Oroszországi Föderáció Szövetségi Biztonsági Szolgálata (FSZB) 2014 februárjában szervezte be Moszkvában. Ukrajna védelmi képességeiről és állambiztonságáról gyűjtött információkat, és ezért pénzt kapott.

2017-ben Harmasov írásban is hozzájárult az FSZB-vel való együttműködéshez, saját hívójelet kapott és egy mobiltelefont az információk továbbítására. 2019 szeptemberében Zdebszkij tanácsadója, asszisztense lett, aki a Legfelső Tanács Nemzetbiztonsági, Védelmi és Hírszerzési Bizottságának tagja. Harmasov legalább 71 ezer dollárt kapott az orosz titkosszolgálatoktól – állapította meg a vizsgálat.

Jurij Zdebszkij képviselő, aki Harmasovot a parlamentben alkalmazta, azt mondta, hogy azért vette fel, mert kiváló szakértő az Állami Határőrszolgálat területén. Megjegyezte, Harmasovnak nem volt hozzáférése államtitkokhoz, meghívásra jelent meg a bizottságban.

(zzz/radiosvoboda.org)