Zelenszkij aláírta a Római Statútum ratifikálásáról szóló törvényt

2024. augusztus 24., 21:45

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) Római Statútumának ratifikálásáról szóló, a Legfelső Tanács által elfogadott törvényt – közölte a Jevropejszka Pravda augusztus 24-én, szombaton a törvénynek a parlament weboldalán elérhető információs oldalára hivatkozva.

A portál emlékeztet, hogy a Legfelső Tanács augusztus 21-én, szerdán támogatta a Nemzetközi Büntetőbíróság Római Statútumának ratifikálását, ami Ukrajna teljes körű csatlakozását jelenti az ICC-hez.

Ukrajna még 2000-ben aláírta a Római Statútumot, de egészen mostanáig nem ratifikálta, pedig 2015-ben a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács határozata is elismerte a ratifikáció szükségességét. Ezt többek között azzal indokolták, hogy tartottak attól, az ICC ukrán állampolgárokat is bíróság elé állíthat.

Ukrajna fenntartásokkal ratifikálja a Római Statútumot, így a ratifikációs törvény hatálybalépését követően 7 évig „Ukrajna nem ismeri el a Nemzetközi Büntetőbíróság joghatóságát állampolgárai felett a Római Statútum 8. cikkelyében meghatározott bűncselekmények elkövetése tekintetében”. Jelenleg nem világos, hogy ez a kikötés pontosan hogyan fog érvényesülni, tekintettel arra, hogy Ukrajna már feljogosította az ICC-t a területén elkövetett bűncselekmények kivizsgálására – teszi hozzá a Jevropejszka Pravda.

(eurointegration.com.ua/Kárpátalja)