Olcsóbb lesz a cukor

2024. augusztus 25., 13:32 , 1224. szám

Ukrajnában jelentősen csökkenni fog a cukor ára, amely jelenleg 26,5‒27,5 hr/kg. Ez a tendencia nem annyira a cukortartalékok növekedésének, mint inkább az export nehézségeinek a következménye – jelentette a dengi.ua az Országos Agrártanács égisze alatt megalakult PUSZK mezőgazdasági szövetkezetre hivatkozva.

„Augusztusban Ukrajna mindössze 3–4 ezer tonna cukrot exportált, ami kritikusan alacsony mutató a két hónappal ezelőtti 100 ezer tonnához képest. Az ukrán cukorpiac nehézségekkel néz szembe, mivel jelenleg teljes mértékben a belföldi fogyasztói keresletre összpontosítunk” – állapították meg a PUSZK elemzői.

Tájékoztatásuk szerint a jövőben az ukrajnai cukortartalékok növekedése várható, mivel a hazai termelés nőni fog, miközben az Európába irányuló export szünetelése miatt az ukrán termelőknek új értékesítési piacokat kell keresniük. Hangsúlyozzák ugyanakkor, hogy az új szezonban Európában is nő majd a cukortermelés, ami megnehezíti az ukrán termékek külföldi értékesítését.

„Objektíven 2025 januárjáig Ukrajnának vagy magas exportvámokat kell fizetnie, vagy meg kell várni a kvóták lenullázását (az Európába irányuló exportnál – a szerk.). A jelenlegi helyzetet figyelembe véve arra számíthatunk, hogy az új szezonban alacsonyak lesznek az árak. Az exportpiacok instabilitása és a helyi többlet mellett a hazai cukorárak valószínűleg továbbra is (az árcsökkenés felé ható – a szerk.) nyomás alatt maradnak” – hangsúlyozzák az elemzők.

(pszv/dengi.ua)