Elkerülhető-e a bírság ittas vezetésért?

2024. augusztus 26., 11:09 , 1224. szám

 „A rendőrség jegyzőkönyvet vett fel, és megbírságoltak ittas vezetésért. Mi a teendő? Mi az esélye annak, hogy sikerül megtartani a jogosítványomat, és elkerülhetem a tetemes bírságot, ha a bírósághoz fordulok?”

– Ha már megszületett a jegyzőkönyv az Adminisztratív jogsértési törvénykönyv (Кодекс України про адмініст­ративні правопорушення – a továbbiakban: Ajtk.) 130. cikkelye alapján (járművezetés ittas állapotban), akkor az egyetlen dolog, amit tehetünk, hogy felkeresünk egy ügyvédet, aki jártas hasonló ügyekben. Ilyenkor nem garantálható a győzelem, azaz a számunkra kedvező bírósági ítélet. Az egyetlen kínálkozó lehetőség kihasználni azokat a mulasztásokat és hibákat, amelyeket a rendőrség véthet a közigazgatási (adminisztratív) eljárás lefolytatásakor. Minél több az ilyen mulasztás, eljárási hiba, annál több esélye van a polgárnak megnyerni a pert, azaz megszüntetni az ellene indított eljárást. Az ügyvéd feladata segíteni ügyfelének feltárni ezeket a hatósági mulasztásokat – amennyiben vannak.

Hogy az eljárás alá vont polgárnak is módja legyen felmérni a győzelmi esélyeit a bíróság előtt, vegyük sorra – a teljesség igénye nélkül –, hol, miben fogja keresni az ügyvéd a hatóságok mulasztását.

Az efféle eljárások nemegyszer azért vannak kezdettől kudarcra ítélve, mert a rendőrök törvénysértő módon állítják meg a járművet, amelynek vezetőjét azután ittasnak találják. A rend őrei ugyanis kizárólag meghatározott esetekben jogosultak megállítani a közutakon közlekedő járműveket. Ezeket az eseteket A nemzeti rendőrségről szóló törvény (Закон України Про Національну поліцію) 35. cikkelye sorolja fel, valamint az a rendelkezés is tartalmazza, amely egyebek mellett a közúti ellenőrzés menetét is szabályozza hadiállapot idején («Порядок перевірки документів в осіб, огляду речей, транспортних засобів, багажу та вантажів, службових приміщень та житла громадян при забезпеченні заходів правового режиму воєнного стану», затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 29 грудня 2021 року № 1456 – a továbbiakban: Rendelet).

A nemzeti rendőrségről szóló törvény 35. cikkelyének 1. pontja értelmében a rend őrei megállíthatják a járművet, ha a gépkocsivezető megsérti a közlekedési szabályokat; ha a gépjármű meghibásodásának nyilvánvaló jelei tapasztalhatók; ha a rendőrnek információi vannak arról, hogy a gépjármű vezetője vagy utasai balesetben, közigazgatási szabálysértésben vagy bűncselekményben érintettek, esetleg arról, hogy a gépjármű közlekedési baleset, közigazgatási szabálysértés vagy bűncselekmény tárgya, netán elkövetésük eszköze lehet; ha a gépjárművet körözik; ha a gépjármű vezetőjét vagy utasait ki kell kérdezni olyan baleset, adminisztratív jogsértés, esetleg bűncselekmény körülményeiről, amelyeknek a tanúi voltak vagy lehettek, stb. A fentebb említett Rendelet alapján az ellenőrző, ki- és beléptető pontokon való áthaladás is olyan indokolt esetnek minősül, amikor a jármű megállítható az úton (lásd a Rendelet 10. pontját!).

A következő kérdés, amelyet az ügyvédnek érdemes feltennie, vajon tudja-e bizonyítani a rendőrség, hogy ki vezette a szóban forgó járművet. Ha a rendőrök videófelvételén nem látható, amint a járművezető a gépkocsi volánja mögött ül, s nincs tanú, aki ezt megerősíthetné, az arra utalhat, hogy nem is ő vezette a járművet. Ha viszont nem ő ült a volán mögött, akkor nem volt oka a rendőrségnek ittassági vizsgálatot végezni.

Ugyancsak mulasztás, ha a rendőrök nem ellenőrzik az ittasság jeleit az erre vonatkozó útmutató szerint (lásd: «Інструкція про порядок виявлення у водіїв транспортних засобів ознак алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції», затверджено наказом Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства охорони здоров’я України від 09. 11. 2015 № 1452/735), mielőtt felajánlanák a vezetőnek, hogy fújjon a szondába. Ezt a mozgáskoordináció ellenőrzésével, a szempupillák vizsgálatával, a kéz remegésének ellenőrzésével stb. tehetik meg. Az ellenőrzés eredményéről tájékoztatniuk kell a járművezetőt. Ha a rendőrök ezt elmulasztották, akkor nincs okuk felajánlani neki az ittassági vizsgálat elvégzését, és ő sem köteles alávetni magát a szóban forgó vizsgálatnak.

Az is mulasztás, ha a járművezetőnek nem ajánlják fel az ittassági vizsgálat elvégzését helyben vagy az erre jogosult egészségügyi intézményben.

A rendőrök először kötelesek felajánlani, hogy a vezető a helyszínen vesse alá magát az ittassági vizsgálatnak. Ebbe a polgár vagy beleegyezik, vagy nem. Ha elutasítja, a rend­őröknek fel kell ajánlaniuk az egészségügyi intézményben elvégzendő vizsgálatot.

További hiba, ha a rendőrség munkatársai nem készítettek videófelvételt az ittassági vizsgálat felajánlásáról, a vizsgálat lefolytatásáról a helyszínen, vagy – kamera hiányában – nem két tanú jelenlétében tették mindezt.

A helyszíni ittassági vizsgálat után, ha az eredmény meghaladja a 0,2 promilét, a rendőröknek meg kell tudakolniuk, hogy egyetért-e a vezető a vizsgálat eredményével. Ha ugyanis a sofőr nem fogadja el a vizsgálati eredményt, a rendőröknek nincs joguk jegyzőkönyvet felvenni az Ajtk. 130. cikkelye alapján. Amennyiben a járművezető alávetette magát a helyszíni vizsgálatnak, de annak pozitív eredményével nem ért egyet, a rendőröknek fel kell ajánlaniuk az újabb vizsgálatot, ezúttal egészségügyi intézményben.

Ha az ittassági vizsgálat során a vezető az egészségügyi intézményben valamilyen okból nem tud vizeletet leadni, akkor fel kell ajánlani számára egy másik biológiai minta (vér, nyál stb.) leadását. E követelmények be nem tartása szintén jogellenessé teszi a vezető felelősségre vonását az Ajtk. 130. cikkelye alapján.

Utóbb oka lehet az eljárás megszüntetésének, ha a gépkocsivezetővel nem ismertették a jegyzőkönyv tartalmát. Ugyancsak szabálysértés, ha nem ismertették az eljárás alá vont polgárral az Ajtk. 268. cikkelyében szereplő jogait.

Ad absurdum az is a vezető kezére játszhat, ha a rendőrség a jegyzőkönyv felvétele után nem tiltotta el őt a járművezetéstől. Ilyenkor ugyanis a rendőr kötelessége lenne megtiltani a járművezetőnek, hogy a kormány mögé üljön, lehetővé téve, hogy azáltala választott személy vezesse a továbbiakban a gépkocsit.

Sorra véve ezeket a lehetséges mulasztásokat és hiányosságokat a vezető felmérheti, mennyi az esélye arra, hogy a bíróság megszünteti az ellene indított eljárást.

hk