Ukrán gyermekek magyarországi üdültetésében segít a Magyar–Ukrán Kereskedelmi és Iparkamara

2024. augusztus 27., 19:02 , 1225. szám

Az orosz megszállás alatt álló Melitopolból Zaporizzsjába kimenekített gyermekek magyarországi üdültetésének megszervezésében segít a Magyar–Ukrán Kereskedelmi és Iparkamara (Угорсько–Українська Торгово-Промислова Палата). Augusztus 25-én közel 50 gyermek indult el a Balaton-felvidékre különböző támogatók felajánlásainak jóvoltából. Emellett az utazást a Magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium, illetve a kárpátaljai magyar külképviseletek is segítették.

Kota György, az iparkamara ügyvezetőigazgatója elmondta, hogy az ukrajnai gyerekek táboroztatásának elősegítésében az intézmény már többször is részt vett, ahogy a tavalyi év folyamán, úgy idén is. „Tekintettel arra, hogy megkeresett minket a melitopoli önkormányzat − amely jelenleg Zaporizzsjában székel, ukránok által ellenőrzött területen – azzal a kéréssel, hogy a városból kimenekített gyermekeknek biztosítsunk olyan lehetőséget, amely lehetővé teszi a kulturált nyaralásukat, pihenésüket, kiszakítja egy kicsit őket abból a környezetből, ahol naponta sokkhatások érik őket. Ennek eredményeként hoztunk egy döntést, és megtaláltuk azokat a csatornákat, lehetőségeket, pénzügyi eszközöket, illetve támogatókat, akik ebben részt tudnak venni. Így augusztus 25-től egy teljes héten át közel 50 gyermeket tudunk a Balaton-felvidéken különböző felajánlások által nyaraltatni. Tehát az egész ügyben a mi érdemünk csupán ennek a megszervezése volt. Tulajdonképpen egy közös összefogás eredményeként született meg ez a projekt, amely által remélhetőleg egy kellemes élményben lesz része ezeknek a gyerekeknek.”

A Magyar–Ukrán Kereskedelmi és Iparkamara eddig már közel kéttucat, minden szükséges berendezéssel ellátott mentőautót küldött humanitárius segélyként a háború sújtotta övezetbe. Emellett egyéb humanitárius szállítmányok célba juttatásában is hatalmas szerepet vállalt.

Gelb Sándor, a kamara elnöke ezzel kapcsolatban elmondta, hogy eddig 20 mentőautót küldtek a háborús övezetbe, emellett egészségügyi felszereléseket, élelmiszercsomagokat adtak át a kárpátaljaiaknak és áttelepült menekülteknek, illetve 3 kamion ivóvizet vittek a kahovkai gátszakadás áldozatainak.  Tavaly pedig az OTP Bank támogatásával egy gyermeküdültetési programot is sikerült megvalósítaniuk, amiben a Humanitás Szociális Alapítvány is nagy segítségükre volt.

Több mint kilencszáz napja tart az orosz–ukrán háború, Magyarország pedig továbbra is egyaránt segíti a bajbajutott kárpátaljai magyarokat és ukránokat. A különböző segélyszervezetek, illetve civil kezdeményezések szállítmányai szinte napi rendszerességgel lépik át a magyar–ukrán határt.

TV21 Ungvár/Dankai Péter