Bloomberg: Zelenszkij kérte a szövetségeseket, hogy küldjék haza az ukrán férfiakat, de elutasították

2024. augusztus 28., 18:04 , 1225. szám

Volodimir Zelenszkij elnök a háború elől elmenekült ukránokat befogadó országok vezetőihez fordult azzal a kéréssel, hogy segítsék elő a hadköteles korú férfiak hazatérését, de azok nem egyeztek bele – írta az Ukrajinszka Pravda a Bloomberg cikkére hivatkozva augusztus 21-én.

Az amerikai hírügynökség szerint Zelenszkij megpróbálta meggyőzni szövetségeseit, hogy segítsék elő a hadköteles korú férfiak visszatérését Ukrajnába. Kétoldalú találkozókon tárgyalt velük erről a kérdésről. De „a politikusok Lengyelországtól Magyarországig azt mondták, nem küldenek vissza menekülteket, amíg tart a háború”.

A Bloomberg rámutat, hogy az elutasításnak gazdasági oka is van: ezekben az országokban sok cégnél, például az újonnan épült autógyárakban vagy az akkumulátorokat gyártó üzemekben munkaerőhiánnyal küzdenek. Ezenkívül például a lengyelországi ukrán menekültek többnyire önellátóak: bevételeik 80%-a a helyben vállalt munkából származó bér. Csehországban az ukrán menekültek csaknem kétszer annyi adót fizettek az idei első negyedévben, mint amennyit szociális segély formájában kaptak. Emellett az országban a legalacsonyabb a munkanélküliségi ráta az Európai Unióban (2,7%), ami megnehezíti a munkaerő-toborzást.

„Őszintén szólva sok cseh cég függ az ukrán menekültek szakértelmétől és szorgalmától. Az építőipar például teljesen leállna ukrán munkások nélkül” – mondta el Tomas Prouza, a cseh kiskereskedelem és a vendéglátóipar fő lobbicsoportjának vezetője.

Az ENSZ Menekültügyi Ügynöksége szerint körülbelül 5 millió ukrán menekült maradt a nyugati országokban.

(zzz/pravda.com.ua)