Késve, de megkezdődött a felkészülés a második „békecsúcsra”

2024. augusztus 28., 11:01 , 1225. szám

A második „békecsúcsra” való felkészülés keretében augusztus 22-én több mint 40 ország képviselői vettek részt az ukrán békeformula energiabiztonságról szóló pontjának megvalósításáról rendezett online konferencián – jelentette a DW az Ukrán Elnöki Hivatalra hivatkozva.

A találkozó eredményeként a résztvevők közös nyilatkozatot fogadtak el, amelyben szó van egyebek mellett az energia-infrastruktúra háború alatti biztonságának szavatolásáról, Ukrajna energiarendszerének újjáépítéséről, valamint az energia-infrastruktúra megvédéséről a támadásokkal szemben.

Az energia-infrastruktúra biztonságával összefüggésben a résztvevők hangsúlyozzák, hogy „a polgári objektumok elleni szándékos és szelektív támadások a nemzetközi humanitárius jog súlyos megsértésének minősülnek, és elfogadhatatlanok”.

„Az átfogó, igazságos és fenntartható békének garantálnia kell Ukrajna polgári energia-infrastruktúrájának védelmét” – áll a nyilatkozatban.

A találkozó résztvevői egyetértettek abban, hogy a nemzetközi segítségnyújtás, ezen belül is Ukrajna légvédelmi képességeinek megerősítése kulcsfontosságú az energiaszektor védelme szempontjából.

Az ukrán energiaszektor helyreállításával összefüggésben a partnerek vállalták, hogy hozzájárulnak az ukrajnai javítási munkákhoz, „többek között berendezések és alkatrészek ingyenes átadásával és vásárlásával”.

Az ukrajnai modern polgári energiarendszer javítását, helyreállítását és fejlesztését a közlemény „egy átfogó, igazságos és fenntartható béke részeként” írja le.

„Úgy gondoljuk, hogy a béke eléréséhez minden fél aktív részvétele és párbeszéde szükséges. Ezért a fent említett területeken konkrét intézkedéseket kell hozni, biztosítva valamennyi érdekelt fél képviselőinek bevonását” – áll a dokumentumban.

A DW emlékeztet, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök júliusban bejelentette, hogy a tervek szerint novemberben fejezik be a második „békecsúcs” előkészületeit. A média ezt a határidőt az amerikai elnökválasztással hozza összefüggésbe.

Zelenszkij egyben jelezte, hogy a csúcs előtt három tematikus találkozót tartanak tanácsadói szinten. Az első, az energiabiztonságnak szentelt eseményt Katarban kellett volna megrendezni július végén, augusztus elején. A másodikat augusztusban tervezték lebonyolítani Törökországban, témája a szabad hajózás és az élelmezésbiztonság lett volna. A harmadiknak Kanada adott volna otthont szeptemberben, s a találkozón a fogolycseréről és az Oroszország által elrabolt gyermekek visszaszerzéséről lett volna szó. Később azonban az első találkozót elhalasztották, s a formátuma is megváltozott.

Utóbb a The Washington Post amerikai kiadvány arról számolt be, hogy a tervek szerint Katarban közvetett tárgyalásokra került volna sor Ukrajna és Oroszország között az egymás energiarendszerére mért csapások leállításáról, de ezeket elhalasztották az Ukrán Fegyveres Erők hadműveletének megindulása miatt Oroszország Kurszki területén. A kiadvány megkeresésére az Ukrán Elnöki Hivatal azt közölte, hogy „a közel-keleti helyzet miatt” halasztották el a dohai csúcstalálkozót.

(zzz/dw.com)