Külföldön tartózkodóknak készítettek útlevelet Odessza megyei ügyeskedők

2024. augusztus 28., 17:09 , 1225. szám

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) kémelhárítói a Belügyminisztérium és az Állami Migrációs Szolgálat (DMSZ) vezetőivel közösen felszámoltak egy kiterjedt, a mozgósítás alóli kibújásra szakosodott hálózatot Odessza megyében – jelentette a korrespondent.net az SZBU-ra hivatkozva augusztus 23-án.

Tájékoztatásuk szerint őrizetbe vették a DMSZ egyik járási osztályának vezetőjét és két beosztottját, valamint az Adminisztratív Szolgáltatási Központ regionális osztályának tisztviselőjét.

„Az érintettek korrupciós mechanizmust hoztak létre, hogy pénzre tegyenek szert a hadköteles korú férfiaktól, akik Ukrajna határain túl tartózkodnak, és a távolból próbálnak külföldi útlevelet kiállíttatni. Ez a rendszer lehetővé tette a hadköteles férfiaknak, hogy ne kelljen hazatérniük Ukrajnába, ne kelljen nyilvántartásba vétetniük magukat és frissíteni személyes adataikat a TTSZTK-ban” – áll a közleményben.

A szervezők az eljárást súlyosan megsértve, az igénylők távollétében állítottak ki útleveleket a mozgósítást kerülők számára. Az okmányok kiállításához a DMSZ tisztviselői a saját ujjlenyomataikat használták, az útlevélképet pedig egy, a távolból megküldött fotóból készítették.

A tisztviselők a kész útleveleket a közvetítői hálózaton keresztül juttatták el az ügyfelekhez. E szolgáltatások ára 500 és 2,5 ezer dollár között mozgott a megrendelés sürgősségétől függően.

Az érintettek munkahelyén és lakóhelyén végzett 57 házkutatás során több mint 300 000 USA dollárt és több mint 60 000 eurót foglaltak le, amelyeket valószínűleg bűncselekmény útján szereztek, továbbá a hálózat által használt csaknem 200 pecsét és bélyegző is előkerült.

A nyomozás szerint összesen több mint 150 okmány távolsági elkészítésére kaptak megrendelést az ügyeskedők.

(hk/korrespondent.net)