Megnyílik az első magyarországi ukrán tannyelvű állami iskola

2024. augusztus 28., 16:30 , 1225. szám

Magyarország fővárosában bejegyezték az első állami ukrán–magyar két tannyelvű középiskolát és gimnáziumot, amely már szeptembertől várja a diákokat – közölte Viktor Mikita, a Kárpátalja Megyei Állami Adminisztráció vezetője, akit a DW idézett augusztus 23-án.

„A Magyarországon élő ukrán tanulók egy teljes értékű ötnapos iskolába fognak járni, amelyben az oktatási folyamat az elsőtől a tizenkettedik osztályig az anyanyelvükön zajlik majd. Emellett itt a gyerekek idegen nyelvként fogják tanulni a magyart, ami biztosítja minőségi és átfogó fejlődésüket az országban, amelyben élnek” – írta a tisztviselő a Facebook közösségi oldalon.

Mikita jelezte azt is, hogy az intézmény működését Magyarország állami költségvetéséből finanszírozzák.

Liliana Grexa ukrán nemzetiségi országgyűlési szószóló szerint tanulmányaik befejezése után a hallgatók magyar állami bizonyítványt kapnak – tudatta a mukachevo.net.

A portál emlékeztet, az első magyarországi ukrán iskola megnyitásáról Volodimir Zelenszkij elnök és Orbán Viktor miniszterelnök állapodott meg júliusi találkozójukon.

A 2022. október–novemberben végzett magyar népszámlálás szerint 24 600-an vallották magukat ukránnak Magyarországon.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának Hivatala szerint az augusztus 12-i állapotnak megfelelően több mint 62 ezer Ukrajnából érkezett menekült tartózkodott Magyarországon. Közülük mintegy 46 ezren kértek menedékjogot az országban.

(ntk/dw.com/mukachevo.net)