Politico: Ukrán tisztviselők az Egyesült Államokban bemutatják azoknak a célpontoknak a listáját, amelyeket Kijev el akar találni Oroszországban

2024. augusztus 28., 09:57

Az ukrán kormányzat képviselői arra készülnek, hogy az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tisztviselői elé terjesztik az oroszországi távolsági célpontok listáját, amelyekről úgy vélik, hogy azokra csapást mérhetnek a védelmi erők, ha Washington feloldja a fegyverei használatára vonatkozó korlátozásokat. Erről a Politico amerikai kiadvány számolt be három névtelen forrására hivatkozva, akik ismerik „Ukrajna erőfeszítéseit” – közölte a Szabadság Rádió ukrán nyelvű hírszolgálata augusztus 27-én.

Az újságírók szerint Ukrajna ezt a listát utolsó kísérletként szándékozik felhasználni, hogy meggyőzze Washingtont az amerikai fegyverek oroszországi használatára vonatkozó korlátozások feloldásáról. Bár Ukrajna korábban megadta az Egyesült Államoknak néhány lehetséges oroszországi célpontját, a lista előreláthatóan részletesebb lesz.

A listát várhatóan Rusztem Umjerov ukrán védelmi miniszter és Andrij Jermak, az Elnöki Hivatal vezetője ismerteti, akiket a héten Washingtonba várnak.

A kiadvány forrásai szerint Kijev reméli, a lista segít rávenni Joe Biden elnököt, hogy változtasson a véleményén.

A Politico azt írja, „egyes ukrán törvényhozók és tisztviselők” arra utaló jelekről beszéltek, hogy a Biden-kormányzat lazíthat a fegyverek felhasználásával kapcsolatos korlátozásokon. A Demokrata Párt egyik meg nem nevezett kongresszusi képviselője állítólag szintén azt mondta, hogy a Fehér Ház mérlegeli Kijev kérését.

Az újságírók által megkeresett amerikai Nemzetbiztonsági Tanács és a Pentagon nem kívánt nyilatkozni.

(radiosvoboda.org/Kárpátalja)