Zelenszkij arra számít, hogy novemberre elkészül a második békecsúcs előkészítő dokumentuma

2024. augusztus 28., 10:52

Volodimir Zelenszkij elnök reményét fejezte ki, hogy novemberre elkészül a második békecsúcs előkészítő dokumentuma. A Jevropejszka Pravda szerint az ukrán államfő erről az Ukrajna 2024. Függetlenség fórumon beszélt augusztus 27-én.

Az elnök hangsúlyozta, az ukrán fél ma arra törekszik, hogy következetes legyen annak ellenére, hogy Oroszország nem kívánja leállítani a háborút, bár szerinte egyes partnerek felfedezni vélik benne ezt a vágyat.

Zelenszkij felidézte az alakuló békecsúcsot, amely után bejelentették egy dokumentum előkészítését a három fő pontról: az energiarendszerről, a hajózás biztonságáról, valamint a fogolycseréről és az Oroszország által illegálisan kitoloncolt ukrán gyerekek visszahozataláról. Elmondása szerint már tanácskoztak az energiaszektorról, és várhatóan más témákban is találkozókra kerül sor.

„Mind a három pontot, és az egész dokumentumot kidolgozzuk, s azt hiszem, mindezt elvégezzük, elkészülünk novemberre. Ez a mi feladatunk, hogy elkészítsük a dokumentumot a második békecsúcs előkészítő pontjaként” – mondta Zelenszkij.

Az elnök kommentálta egyes országok kívánságát, hogy Oroszországot a csúcs résztvevői között lássák.

„Oroszország képviselői, ha jelen akarnak lenni a második csúcson, akkor jelen lesznek, különben a második csúcson sok országot elveszíthetünk” – fogalmazott az elnök.

(korrespondent.net/Kárpátalja)