Felmérés: Minden orosz felelős a háborúért

2024. augusztus 29., 17:54

Oroszország minden lakosa felelős az Ukrajna elleni agresszióért. Ezt a véleményt az ukránok 76%-a osztja, a válaszadók 20%-a nem ért vele egyet – írja az RBK – Ukajina a Demokratikus Kezdeményezések Alapítvány és a Razumkov Központ felmérésére hivatkozva augusztus 29-én, csütörtökön.

Mindössze a válaszadók 4%-ának nincs egyértelmű álláspontja ebben a kérdésben. Ráadásul a megkérdezettek többsége életkortól függetlenül egyetért az orosz lakosság kollektív felelősségével.

Emellett a megkérdezettek 64,5%-a egyetért azzal, hogy Oroszország lakossága az Ukrajna elleni háború folytatására ösztönzi országa vezetését.

A háború jelenlegi szakaszában az ukránok többsége (64%) meg van győződve arról, hogy Ukrajna függetlenségének visszanyerése után elkerülhetetlen volt az orosz agresszió, míg azok, akik szerint ennek nem kellett volna óhatatlanul bekövetkeznie, kisebbségben vannak (18%).

Hasonlóképpen a válaszadók többsége (59,5%) meg van győződve arról, hogy az Oroszországgal folyó háború befejezésének feltételeitől függetlenül a jövőben az Oroszországi Föderáció ismét megtámadja Ukrajnát.

A Demokratikus Kezdeményezések Alapítvány és a Razumkov Központ felmérését 2024. augusztus 8. és 15. között végezték 2017 válaszadó bevonásával, csak azokon a területeken, amelyeket az ukrán kormány ellenőriz, és ahol nem folynak harcok. Az elméleti mintavételi hiba nem haladja meg a 2,3%-ot.

(rbc.ua/Kárpátalja)