Jogvédő: Törvénytelen lenne az oroszok evakuálása Szudzsából Ukrajnába

2024. augusztus 29., 08:45 , 1225. szám

Ukrajna csak az aktív harcok övezetéből evakuálhatja területére az oroszokat, más esetekben ez deportálásnak minősülhet – jelentette ki az oroszországi Kurszki területen zajló harcok kapcsán Roman Martinovszkij jogvédő, az Emberi Jogok Regionális Központjának társalapítója az Ukrajinszka Pravdának (UP) adott interjúban.

„Ukrajnába menekíthetjük az oroszokat, de csak azokról a területekről, ahol aktív harcok folynak. Szudzsából, ahol jelenleg viszonylagos nyugalom van, törvénytelen az állampolgárok evakuálása, és deportálásnak tekinthetik. A veszélyesebb településekről viszont lehetséges” – mutatott rá.

A jogvédő emlékeztetett, amikor a harcok véget érnek, az ukrán hatóságok kötelesek lesznek hazaküldeni a kitelepítetteket. Hangsúlyozta: ha ezt nem teszik meg időben, a nemzetközi bíróságoknak jogukban áll majd Ukrajnát a repatriálás késleltetésével vádolni, ami kitoloncolás bűntettének minősíthető.

Martinovszkij azt is megjegyezte, hogy az ukrán hatóságoknak olyan feltételeket kell teremteniük az evakuált oroszoknak, amelyek lehetővé teszik számukra a normális életet, és amelyek között biztonságban érezhetik magukat.

Egyúttal meggyőződésének adott hangot, hogy az orosz hatóságok saját céljaikra fogják felhasználni állampolgáraik evakuálását Ukrajnába. Éppen ezért kell az ukrán félnek pontosan betartania a nemzetközi humanitárius jog normáit, többek között arra vonatkozóan, hogy a kitelepítés csak önkéntes lehet – hangsúlyozta Martinovszkij.

Az UP emlékeztet, Irina Verescsuk miniszterelnök-helyettes hangsúlyozta, hogy a megszállt övezetben tartózkodó orosz civilek a nemzetközi humanitárius jog védelme alatt állnak, amelyet Ukrajna maradéktalanul betart. Ezért az ukrán katonai erők a következőket tervezik: humanitárius műveletek végrehajtása a civilek támogatására; humanitárius folyosók megnyitása az evakuálásukra mind Oroszország, mind Ukrajna felé; hozzáférés biztosítása a nemzetközi humanitárius szervezeteknek humanitárius reagálás és a helyzet megfigyelése céljából.

(zzz/pravda.com.ua)