Belügyminiszter-helyettes: 2–5 millió fegyver lehet a lakosságnál

2024. augusztus 30., 17:51

Mintegy 2–5 millió egységnyi be nem jelentett fegyver lehet a lakosságnál – közölte az országos televíziós hírcsatornák közös műsorfolyamában Bohdan Drapjatij belügyminiszter-helyettes, akit az Ukrajinszka Pravda idéz április 30-án, pénteken.

„Többször hangoztattuk már, hogy nincs olyan speciális módszer, amely választ adna arra, hogy mennyi regisztrálatlan fegyverrel rendelkezhetnek az ukrán polgárok, ezért nem lehet egy bizonyos számot megállapítani. Ugyanakkor európai partnereink adatai alapján két- és ötmillió közötti számok hangzanak el, ennyi regisztrálatlan fegyver lehet a lakosság kezén” – mondta el.

Drapjatij szerint segíthet a fegyverek nyilvántartásba vételében a parlament által elfogadott törvény, amely lehetőséget biztosít a civilek számára a fegyverek, lőszerek és zsákmányolt fegyverek bejelentésére.

Ez a jogszabály 2024 novemberében lép hatályba. Előírja, hogy azoknak a civileknek, akiknek talált, vagy engedély nélküli fegyver van a birtokában, egy hónapon belül fel kell venniük a kapcsolatot a nemzeti rendőrség illetékes szerveivel, és minden fegyvert be kell jelenteniük.

December 25. után a polgárnak, aki fegyvert talál, haladéktalanul értesítenie kell a leletről a rendőrséget a 102-es vagy a 112-es telefonszámon, és át kell adnia a fegyvert regisztrálás céljából, ha meg akarja tartani – tette hozzá a miniszterhelyettes.

Regisztrálni kell a harci pisztolyokat, a gépkarabélyokat és a vadászfegyvereket is.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)