24 elsőssel gyarapodott az Ungvári Dayka Gábor Líceum

2024. szeptember 2., 18:19 , 1226. szám

Hétfőn reggel megyeszerte kinyíltak az iskolák kapui, a tanintézmények megteltek élettel, és megszólalt a 2024‒2025-ös tanév kezdetét jelző első csengő. Kárpátalja több száz oktatási intézményéhez hasonlóan az Ungvári Dayka Gábor Líceumban is tanévnyitó ünnepséget tartottak a 421 tanuló, szüleik és a tanári kar számára.

A megjelentek egyperces csönddel adóztak a háború áldozatainak emléke előtt, majd az ukrán és a magyar himnuszt követően az első osztályosok rögtön az elején szerették volna megmutatni, hogy milyen ügyesek. Az új tanévben 24 gyermek ül be az első osztály padjaiba. Nevükben Hegyesi Gyenes Dominik, Román Ilona és Szalai Ákos tanulók Kálnay Adél Köszöntő című versének soraival mondták el, hogyan repült el a nyár, miként szállnak szélsebesen a napok, s hogy nem cserélnének most senkivel, hiszen a táskájukban könyvek, füzetek, vár rájuk egy pad és sok gyerek, számok, betűk és dallamok...

Kulin Judit, az iskola igazgatója évkezdő beszédében a pedagógusokhoz, a szülőkhöz és a gyerekekhez szólva mindenkit köszöntött ezen a szép napon.

– Igen, számomra szép ez a mai nap. Örülök, hogy újra együtt vagyunk, újra találkozunk, újra láthatlak benneteket, kedves gyerekek, mert az iskola rólatok szól. Ti töltitek meg élettel, bár lehet, hogy nektek inkább Karinthy Frigyes szavai jutnak eszetekbe a Tanár úr kérem című művéből: „A középiskolai tanuló élete: napról napra megújuló harcba szállás, halálos veszedelem: minden reggel pontban nyolckor, a véletlenek és ravasz kelepcék és elhatározó események hullámzó harcterére kiront: sebeket kap, sebeket oszt, néha elvérzik. Másnap újra feltámad, kezdi elölről.” De ez az élet. Mindennap harcba szállunk, néha elvérzünk, de újra fel kell állnunk – hangsúlyozta Kulin Judit.

Kiemelte: az iskola igazgatóságának, a tanári karnak a szülőkkel együtt az a céljuk, hogy megkönnyítsék ezt a harcot, az újrakezdést, segítsenek mindenkinek megtalálni a saját útját, s emellett megpróbálják felfedeztetni a mindennapok szépségét. A régi daykásokhoz fordulva azt kérte, segítsék a nap főszereplőit, a 24 elsőst, hogy minél gyorsabban az iskolai kis család teljes jogú tagjainak érezzék magukat. Végezetül kitartást, bizalmat és erőt kívánt mindenkinek az új tanévben.

Magyarország Ungvári Főkonzulátusa és Bacskai József főkonzul nevében dr. Ónodi Rita Éva konzul köszöntötte a jelenlévőket és megjegyezte: a szeptember hónap tanárok és diákok számra mindig az újrakezdés hónapja, magában hordozza az elmúlt tanév emlékeit és az új kezdetek lehetőségét.

– A tanévkezdés mindig izgalommal és reménnyel tölti el az ember szívét. Vannak, akik már nagyon várták ezt a napot, s bizonyára vannak, akik szerették volna hosszabbra nyújtani a nyári vakációt. De bárhogy is érzünk, ma, szeptember 2-án megkezdődött a tanév. Az új és régebbi diákok számára egy dolog közös: a tanévkezdetnek különös jelentősége van, mert ez az a pillanat, amikor új lehetőségek nyílnak meg mindenki előtt, és új célokat tűzhet maga elé mindenki. A háború mindannyiunk életére hatással van, de épp az oktatás és a tanulás az, ami hosszú távon segíthet biztosítani a stabilitást és a kis közösségeinken belül a békét és az együttműködést.

Klacik Eleonóra, az első osztály tanítója köszöntőjében kitért arra, hogy az iskolakezdéssel egy új szakasz kezdődik a gyerekek életében, s reményét fejezte ki, hogy mindannyiukban óriási felfedezőkedv van, mert az iskolában hihetetlen mennyiségű kincs vár feltárásra. Azt kívánta, hogy ez az út legyen izgalmas és örömteli, s sok sikert kívánt tanítványainak. Végül a csöppségeket az ünnepélyes eskü szövegének ismétlésével a Dayka Gábor Líceum diákjaivá fogadták.

A tanárokra, tanulókra Héder János, az ungvári református gyülekezet lelkipásztora, a Kárpátaljai Református Egyházkerület püspökhelyettese és Megyesi László diakónus a római katolikus egyház képviseletében kért áldást.

A tanév kezdetét jelző első csengőt Tóth Nikol és Luka Márk első osztályos tanulók szólaltatták meg.

Az ünnepség után a tanulók tanáraik kíséretében elfoglalták helyüket az osztálytermekben.

Kulin Judit iskolaigazgató lapunknak elmondta, hogy az újabb tanév első napján sajnos semmi nem változott.

– A háború nem ért véget, így minden úgy kezdődik, mint ahogyan tavaly is. Óvóhelyeink rendben vannak, az iskola kitatarozva, felújítva ahhoz, hogy jelenléti oktatásban tudjuk végigcsinálni a 2024–2025-ös tanévet. A tankönyvellátás tekintetében nagyon jól állunk, ebben az évben a magyar állam által biztosított anyanyelvi tankönyvek teljes sorozata megérkezett az iskolánkba, és a keddi nap folyamán azokat is a kezükbe vehetik a gyerekek első osztálytól hatodikig.

Rehó Viktória