A málna gyomirtása II.

2024. szeptember 2., 12:09 , 1225. szám

A málna gyomirtását könnyen le lehet zárni azzal, hogy „nem lehet, és kész”, vagy hogy „úgyis kis terület a kert sarkában, majd a nyáron megkapálom, ha kell”, aztán erre vagy nem marad idő, vagy a munkakedv fogy el, s mire észbe kapunk, már kaszálni lehet a gyomot. Pedig nem lehetetlen a gyomirtás a málnánál sem. Ha jól csináljuk, akár a hobbikertben is egész évben tiszta marad az ültetvény, nem lesz búvóhelye a kártevőknek, csigáknak stb.

A rügyfakadás előtti gyomirtás lehetőségeiről

A rügyfakadás előtti időszakban, azaz késő ősszel vagy kora tavasszal (március közepéig) végezhetjük el az alapkezelést a gyomok ellen. A málna esetében ez a legfontosabb időszak a gyomszabályozás tekintetében. Mindenképpen érdemes egy pillantást vetni a málnásra és felmérni, milyen gyomok nőnek az ültetvényben, egyúttal felidézhetjük, hogy mely gyomokkal volt probléma az előző évben. Ennek alapján tudjuk kiválasztani a megfelelő gyomirtó szert s megtervezni az egész évi védekezést. Első olvasásra mindez bonyolultnak tűnhet, de korántsem az. Ne feledjük: amennyiben nehézségek merülnek fel, szakértőhöz fordulhatunk, a helyi falugazdászok rendelkezésre állnak.

Gyomirtózás előtt bizonyosodjunk meg arról, hogy legalább 24–48 órán át nem lesznek talaj menti fagyok, hiszen a fagytól a gyomirtó szer elveszítheti a hatását. Sőt, hatásának fokozása érdekében fontos, hogy legalább +8 oC legyen a hőmérséklet. A permetezések során igyekezzünk nem „megmosni” a málnatöveket, a sorközökre és a ritkább pontokra összpontosítsunk, ahonnan a gyomok erőteljesen megindulhatnak. Az ajánlott permetléborítás 10 liter 150–300 m2 területre.

Egyévesnél idősebb ültetvény esetében a lenacil hatóanyag jöhet számításba: kiválóan visszafogja a kétszikű gyomok magvait, illetve néhány egyszikűét is. Ilyen készítmény például az Adol (1,5–2 kg/ha, azaz 50–65 g/10 liter dózisban) vagy a Venzar analóg készítmény (a talajra permetezve akár 40–60 napig is képes visszafogni a legtöbb gyomfajt).

Kétévesnél idősebb ültetvényben alkalmazható gyomirtó hatóanyagok:

– linuron hatóanyag – főként a kétszikű gyomokat és gyommagvakat gyéríti; ilyen hatóanyagú készítmény például az Afalon (2,0–3,0 kg/ha, azaz 65–100 g/10 liter víz dózisban javasolt használni); analóg készítmények: Linuron, Lunurex stb.;

– terbacil hatóanyag – főként az egyszikűek gyomirtója, néhány kétszikű gyomcsíra és az évelő egyszikűek ellen hatásos; ilyen például a Sinbar (1,0–2,0 kg/ha, azaz 25–50 g/10 liter dózisban); analóg készítmények: Geonter, Vegran, Sintra, Blue Max, Prozine stb.;

– propizamid hatóanyag – speciális, főként egyszikűek elleni gyomirtó, mely a magokat és a kikelt gyomokat is gyéríti, mellékhatásként néhány kétszikű gyomot is visszatart (akkor javasolt, ha rendszeresen főleg egyszikűek okozzák a gyomosodást); ilyen készítmény: Kerb (3,0–3,5 kg/ha, azaz 100–115 g/10 liter dózisban ajánlott használni); analóg készítmények: Propyz, Crawler, Relva stb.

– diuron hatóanyag – szinte minden egyszikű és kétszikű gyommag elleni védekezésre alkalmas, kivéve a már kikelt évelő gyomokat, amelyekkel nem bír el; ilyen készítmény például a Lucenit (1,0–2,0 kg/ha, azaz 35–50 g/10 literes dózisban ajánlott alkalmazni); analóg készítmények: Diuron, Direx, Hyvar stb.;

– aktinit DT hatóanyag – a csírázó magvakat képes visszatartani, a legtöbb egyszikű, kétszikű és évelő gyommagot visszatartja (hatásideje 20–32 nap, amit a csapadékmennyiség és a hőmérséklet befolyásol); ilyen készítmény például: Hungazin DT (2,0–3,0 kg/ha, azaz 65–100 g/10 liter dózis ajánlott); ez a hatóanyag viszonylag régi, sok esetben egyes gyomok már immunisak vele szemben; hatásideje rövid, használatának célszerűsége mára már megkérdőjelezhető. (Folytatjuk.)

Molnár Ildikó, az „Egán Ede” KGK JA falugazdásza,
a „Pro Agricultura Carpatika” Kárpátaljai Megyei
Jótékonysági Alapítvány munkatársa