Thesszaloniki adott otthont a 2024-es ECHA-konferenciának, ahol a „GENIUS” JA is bemutatta tehetséggondozó programjait

2024. szeptember 2., 17:56 , 1226. szám

A görögországi Thesszalonikiben rendezték meg 2024. augusztus 28‒31. között a 19. ECHA-konferenciát, melynek címe Táguló horizont: A Tehetségek Odüsszeiája. Az eseményre több mint 40 országból közel 400 résztvevő érkezett, köztük kutatók, tanárok, pszichológusok és szociológusok. Az eseményen a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány („GENIUS” JA) is képviseltette magát, amely akkreditált kiváló tehetségpontként, Európai Tehetségpontként ismert, és Kárpátalja-szerte szervez tehetséggondozó programokat. Váradi Natália az alapítvány képviseletében ismertette a szervezet 13 éve folytatott tevékenységét, valamint moderálta a konferencia egyik délelőtti szekcióját.

A „GENIUS” Alapítvány a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola és a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség közös kezdeményezésére jött létre 2011-ben. Két fő területen tevékenykedik: tehetséggondozást végez a kárpátaljai magyar általános és középiskolások körében, valamint támogatja a magyar hallgatókat a felsőoktatásban. Az alapítvány munkáját a Kárpátaljai Tehetségsegítő Tanács és a Kárpátaljai Felsőoktatási Tehetséggondozó Tanács felügyeli, amelyeket Orosz Ildikó, a főiskola elnöke és Csernicskó István, a főiskola rektora vezet.

A konferencián neves szakemberek tartottak előadást, többek között Colm O'Reilly a dublini egyetemről, Del Siegle a Connecticut Egyetemről, valamint Eleftheria-Sofia Gonida a Thessaloniki Aristotle Egyetemről és sokan mások.

Az esemény kiemelkedő lehetőséget biztosított a szakmai kapcsolatok építésére és a tehetséggondozás legújabb módszereinek megismerésére.

A „GENIUS” Alapítvány programjait a konferencián elismeréssel fogadták, tovább erősítve a szervezet nemzetközi hírnevét a tehetséggondozás területén.

DA/„GENIUS” Jótékonysági Alapítvány