Az ukránok 32%-a támogatná a tárgyalásokat Oroszországgal a megszállt területek teljes felszabadítása után

2024. szeptember 8., 15:42 , 1226. szám

Az ukránok mintegy harmada (32 százaléka) úgy gondolja, hogy csak minden ukrán terület felszabadítása után lehet tárgyalásokat kezdeni az Oroszországi Föderációval a háború befejezéséről – derül ki az Iljko Kucseriv Demokratikus Kezdeményezések Alapítvány és a Razumkov Központ szociológiai szolgálatának augusztus 29-én nyilvánosságra hozott felméréséből, amelyet a DW ismertet.

A válaszadók 20%-a gondolja úgy, hogy a béketárgyalások akár most is lehetségesek. A megkérdezettek 19%-a kizárólag a foglyok és túszok kiszabadítása érdekében tartja lehetségesnek a tárgyalásokat. Az ukránok 18%-a szerint Oroszországgal lehetetlen megállapodni.

A tárgyalások feltételeivel kapcsolatban a szociológusok regionális különbségeket mutattak ki. Jelentős arányban tettek tanúbizonyságot tárgyalási készségükről előfeltételek nélkül a déli (36%) és a keleti (27%) országrész lakói, míg nyugaton és a központi régióban az ekként gondolkodók lakosságon belüli aránya 15%. Ugyanakkor nyugaton többen (21%), míg délen kevesebben (13%) vannak meggyőződve az Oroszországgal folytatandó tárgyalások hiábavalóságáról, s nemcsak pillanatnyilag, hanem általában véve is.

Az ukránok túlnyomó többsége továbbra sem hajlandó eleget tenni Oroszországnak a háború befejezésével kapcsolatos követeléseinek. Mindössze 9 százalékuk kész elismerni a megszállt területeket az Oroszországi Föderáció részeként a háború befejezése érdekében (2023 augusztusában még 5%-nál is kevesebben voltak), míg 81%-uk elfogadhatatlannak tartja ezt (2023 augusztusában 90%-nyian voltak).

Az országos felmérést augusztus 8–15-én végezték személyes interjúkat készítve az ukrán kormány által ellenőrzött területeken, ahol nem folynak harcok, 2017 felnőtt válaszadó bevonásával. Az elméleti mintavételi hiba nem haladja meg a 2,3 százalékot.

(zzz/dw.com)