A málna gyomirtása III.

A többéves málnaültetvény gyomszabályozása

2024. szeptember 8., 14:15 , 1226. szám

Előző írásainkban a telepítés előtt és az egy-két éves málnaültetvényben alkalmazható gyomszabályozási eljárásokat taglaltuk. Ezúttal összefoglaljuk a gyomszabályozás lehetőségeit a többéves málnaültetvényben, illetve áttekintjük a gyomok irtását a vegetációs időszakban.

 

Egy többéves málnaültetvény esetében két eset lehetséges. Az első esetben – amely a legritkábban fordul elő – mindent előre megtervezve és kellő odafigyeléssel végeztünk el a telepítéskor, majd az ültetvény első éveiben. Ilyenkor a málnás további fenntartása, a gyomszabályozás sokkal könnyebb és – ami a legfontosabb – olcsóbb is. A második esetben – amellyel a legtöbbször kell szembesülnünk – az ültetvény magára hagyott, minimális ráfordítással művelt. Ilyenkor sok-sok munkával és ráfordítással tudjuk csak helyrehozni ültetvényünket. Mindkét esetben a gyomszabályozás, a gyomok kordában tartása erősen javasolt, s nemcsak a málnásban, hanem a hobbikertben is. A kertész számára megnyugvást jelent és lelket melengető a tiszta, gyommentes málnaültetvény látványa.

 

A háromévesnél idősebb ültetvényben alkalmazható gyomirtó hatóanyagok

Az előző két cikkünkben említett készítmények mindegyike alkalmazható a háromévesnél idősebb ültetvényben is, a védekezés időpontját és a dózis helyes megválasztását szem előtt tartva. Ezenkívül használható még egy további hatóanyag is, mégpedig az acetoklór. Főként egyszikűek ellen hatásos, s nemcsak a gyommagvakat, de a már kikelt gyomokat is gyéríti. Fő előnyös tulajdonsága, hogy több hónapig hat, s a többéves málna esetében nem fejt ki negatív hatást. Ilyen hatóanyagú készítmény például az Acenit, amely 3,0–4,0 kg/ha, azaz 100–130 g/10 liter dózisban alkalmazható. Analóg készítmények: Surpass, Acetochlor, Topikk, Varant stb.

 

Vegetációs időszakban alkalmazható gyomszabályozási lehetőségek (az ültetvény korától függetlenül)

A rügypattanás időszakától szinte minden gyomirtó szer negatívan hat a növény fejlődésére. Az előző cikkeinkben, illetve a fentebb említett gyomirtó szerek használata nem javasolt egészen a lombhullásig. Ha mégis szükségessé válik, mert erős gyomosodás lép fel, akkor csak kétféle hatóanyagot alkalmazhatunk biztonsággal:

• fluazifop-P-butil hatóanyag – csak az egyszikű gyomok ellen hatásos, de kiválóan fogja vissza a gyomok kelését, illetve a már kikelt egyszikűeket is gyéríti. A málna esetében e hatóanyagot gond nélkül használhatjuk, nem kell negatív hatásoktól tartanunk, amennyiben az előírt dózisban, 25 °C alatti hőmérsékleten permetezünk. Ilyen hatóanyagú készítmény például a Fusulade S, amely 1,0–1,8 l/ha, azaz 33–60 ml/10 liter dózisban alkalmazható. Analóg készítmények: Agil 100, Fusilade Forte, Pantera 40, Gallant Super stb.

• glufozinát-ammónium hatóanyag – a gyümölcstermesztésben széles körben alkalmazott deszikáló hatású szer. Kellő odafigyeléssel és óvatossággal a málna esetében is használható minden gyomfaj ellen. A hatóanyag felszívódása csak zöld felületen át történhet meg. A növényben a hatóanyag nem szállítódik, kizárólag lokálisan fejti ki hatását, azaz amire ráfújjuk, az elhal, de a növény további részei nem. Tehát a gyomokat alaposan meg kell mosni a permetlével. A gyomok felső részét elszárítja, viszont a gyökérzetük – jóllehet sérül – nem pusztul el. Ilyen hatóanyagú készítmény például a Basta, amely 3–7 l/ha, azaz 100–230 ml/10 liter dózisban alkalmazható. Analóg készítmények: Finale 14 SL, Glufosinate, Rely 280 stb.

A glifozát hatóanyag totális gyomirtó. Minden növénnyel végez, hatását a permetezéstől számított 10–14 nap múltán fejti ki. Kivétel nélkül minden növényt elpusztít, legyen szó haszonnövényről vagy gyomról. Amire ráfújjuk, azzal végez. Csak nagy óvatossággal és kellő szakértelemmel alkalmazható málnaültetvényben, és kizárólag csak a sorokat, utakat kezelhetjük. A málnatövekre semmiképpen ne kerüljön, de még a lombhullást követően vagy kora tavasszal sem ajánlott ráfújni. Kedvező tulajdonsága, hogy csak zöld felületen szívódik fel, s a talajra kerülve pár órán belül felszívódik. Itt jegyezném meg, hogy párás időben a gyom­irtó szer elsodródhat, illetve 25 °C fok fölött elpárologhat a talajról, így csak e hőmérséklet alatt ajánlott alkalmazni. 

Összefoglalva: bánjunk óvatosan a totális gyomirtóval, egy fokkal biztonságosabb a glufozinát-ammónium hatóanyag.

Molnár Ildikó,
az „Egán Ede” KGK JA falugazdásza,
a „Pro Agricultura Carpatika” Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány munkatársa