Kárpátalján ért célba az Egy vérből vagyunk jubileumi jótékonysági futás

2024. szeptember 9., 08:14 , 1227. szám

4 nap, közel 400 kilométer, 4 ultrafutó, olimpikonok, több száz résztvevő, lelkesedés, hatalmas szervezői munka, sok támogató, nagy mennyiségű adomány és tiszta gyermeki örömök… Röviden így jellemezhetnénk az Egy Vérből Vagyunk Alapítvány idei jótékonysági futását, amely szeptember 4-én rajtolt el a Bács-Kiskun vármegyei Ballószögről. A négy napon át hőségben tartó futáshoz néhány helyszínen csatlakozhattak különböző tá­vok­ra, ki-ki erejéhez mérten.

A szerdai ballószögi indulást követően délelőtt Kecskemétre, a Cseresznyevirág Gyermekotthonba vittek adományt, még aznap elfutottak Martfűre és este értek Tiszatenyőre. Szeptember 5-én reggel Törökszentmiklósról indulva délben értek Karcagra, estére pedig már Nagyhegyes határában jártak. Pénteken Balmazújvárosból továbbfutva délben már Nyíregyházán voltak, később pedig Nyírszőlősön, a Szent Miklós Gyermekotthonba juttattak el további adományokat. Ezután következett Petneháza, Gemzse, és szombaton reggel Haranglábnál átlépték a magyar–ukrán határt, hogy délután Nagydobronyba érjenek, ahol csatlakoztak hozzájuk a helyiek és a ráti gyermekotthon lakói. 14 óra után futottak be az idei célba, az Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthonba. Ebben jelentős segítséget kaptak Magyarország ungvári és beregszászi külképviseletétől.

– Ez az Egy Vérből Vagyunk Alapítvány tizedik jótékonysági futása. Több alkalommal jártunk már ebben a kárpátaljai gyermekotthonban és a rátiban is. Idén Ballószögről rajtoltunk négy nappal ezelőtt. 378 kilométert teljesítettünk a mai célba érkezésig. Több százan csatlakoztak hozzánk útközben, és befutottunk két magyarországi gyermekotthonba is. Kecskeméten a fogyatékossággal élők Cseresznyevirág Gyermekotthonába például rollereket vittünk – tudtuk meg Gui Angélától, az Egy Vérből Vagyunk Alapítvány alapítójától, az esemény megálmodójától.

Úgyszintén elmondta, mindig megkérdezik előzetesen, hol mire van szükség. Szeretnek azt vinni adományba, ami valóban hasznos adott helyen a gyerekeknek.

– Rollert kértek a nevelők, s ott egy rendhagyó testnevelési órát is tartott Boronkay Péter világ- és Európa-bajnok paralimpikon, majd két nappal később befutottunk egy nyírségi gyerekotthonba, ahol szintén sokan csatlakoztak hozzánk. Az a gyermekotthon sátrakat és hálózsákokat kért. Tegnap adtuk át az adományt ebben a nyírségi gyermekotthonban, és ma már elvitték őket egy ottalvós biciklitúrára. Ilyenkor mindig örülök, mert látjuk, olyan dolgot kérnek, ami hasznosulni fog, azt tényleg a gyerekek fogják élvezni – emelte ki Gui Angéla.

Nagydobronyban a célba érést követően a gyermekotthon udvarán egy rövid ünnepségre került sor, ahol Katkó Andrea, az intézmény vezetője köszöntötte az ultrafutókat, a résztvevőket és a vendégeket, akik között olyan kiemelkedő sportolók is voltak, mint Csipes Tamara olimpiai, világ- és Európa-bajnok és kislánya, Pupp Noémi olimpiai bronzérmes, Európa-bajnok, Gazsó Dorka olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok.

– Hálát adunk az Úrnak, hogy befutottunk. Először Angélával futottunk, 2017 óta ez folyamatos. A nagyobb lányok közül többen rendszeresen futnak, a kicsik is élvezik. Sokat futunk, de ennyi gyerekkel Nagydobrony utcáján még soha nem futottunk – jegyezte meg Katkó Andrea, és köszönetet mondott mindenkinek, akik kiállnak mellettük, segítenek, és akikre számíthatnak. – Isten kegyelméből ez a gyermekotthon itt van 105 gondozottal. Tudunk befogadni, tudunk adni valamiféle lehetőséget arra, hogy gyermekek legyenek, s megélhessenek egy normális életet. 67-en járnak jelenleg 9 különböző oktatási intézménybe – tette hozzá az igazgatónő, majd a gyerekek köszöntésképpen elénekelték a Nélküled című dalt.

Ezután Gui Angéla szólt a jelenlévőkhöz.

– Hazaérkeztünk hozzátok, gyerekek. 2017-ben jártam itt először, azóta önkéntes barátaimmal együtt minden szabad­időnket, amikor tehetjük, itt töltjük. Amióta idejárok, azt látom, hogy ez a gyermekotthon csodálatosan fejlődik, viszont a külső körülmények miatt évről évre egyre nehezebb. S talán nem az a legnagyobb fájdalom, amikor valamit nélkülözünk, hanem az, ha nem számíthatunk senkire. Az elmúlt években már több alkalommal futottunk el Kárpátaljára, Nagydobronyba és Rátra is. Mi azért rajtoltunk el Ballószögről és azért futottunk be ide, hogy megerősítsünk benneteket abban a hitetekben, hogy az Egy Vérből Vagyunk Alapítványra mindig, minden körülmények között számíthattok éppen úgy, mint a nemzettársakra és az anyaországra – hangsúlyozta Gui Angéla. – Hoztunk nektek sportcipőt, talán ez nem újdonság, hiszen minden évben szoktunk kapni egy Excel-táblázatot nagyon sok cipőmérettel. A cipők mellé élményeket is szoktunk hozni, nyári és téli sporttáborokat, most viszont hoztunk mellé egy olimpikoncsapatot is. Itt van köztünk Csipes Tamara olimpiai, világ- és Európa-bajnok, aki nemcsak a kislányát, hanem a csapattársait is elhozta, mert tudom, hogy ti nagyon szurkoltatok nekik az olimpia idején.

Az otthon lakói meglepetéssel készültek: minden olimpikon kapott egy mézeskalács „aranyérmet”, az ultramaraton-futók pedig jelképesen „ezüstérmet”, ami attól értékes, hogy a lányok saját kezűleg készítették.

Egy igazán különleges vendég is jelen volt, aki részben futva, részben kerékpárral teljesítette a táv egy részét. Ő Somogyi Lajos, Ballószög polgármestere, aki nagyon sok tanszert hozott az ottani gyerekek gyűjtéséből.

– Régóta készültünk az ideútra, és az általános iskolásaink készítettek rajzokat, valamint szívecskékre írt pozitív üzeneteket küldtek nektek.

Ezeket az ajándékokat A zene az kell című dallal köszönték meg Ádi Annamária, az otthon tehetséges lakójának előadásában.

A rendezvényt távoli szolgálata ellenére megtisztelte jelenlétével Buhajla József, Magyarország Kijevi Nagykövetségének első beosztott nagykövete, aki, mint tudjuk, lehetőségeihez mérten korábban is megadott mindenfajta támogatást.

– Amikor most Angéla jelezte, hogy lesz ismét Kárpátalján egy ilyen esemény, akkor úgy éreztem, hogy nekem ezen kötelességem részt venni, még akkor is, ha Kijevből kell jönni, hisz ők is sokkal többet megtesznek ennél. Két alkalommal futottam, egyszer egy rövidebb távot a Vereckei-hágónál, majd második alkalommal 2019-ben mintegy 6 km-t ráti befutással. Látva itt a gyerekeket és azt a lelkesedést, amivel ők kezelik ezt az alapítványt, azt gondolom, hogy mindenkinek támogatnia kell. Ez mindent megér. A ráti és a nagydobronyi intézményeknek minden támogatást sikerül megadni Magyarország részéről ahhoz, hogy működőképesek legyenek ebben a tragikus, háborús időszakban. Bízunk benne, hogy előbb-utóbb vége lesz a háborúnak, s akkor még több mozgásterünk és nagyobb lehetőségeink lesznek a két intézmény számára – emelte ki az anyaországi diplomata.

Az ünnepélyes rész után gyermekfesztivált tartottak az olimpikonok részvételével. Csipes Tamara évek óta támogatja az alapítványt. Már régóta tervezték, hogy eljön Kárpátaljára, de a Covid, a háború stb. közbeszólt.

– Most végre sikerült. Nekem is van egy kislányom, nagyon szeretem a gyerekeket, és szeretek adni a fiataloknak, ezáltal nekem is sokat adnak ők. Egy-egy ilyen élmény az ember életében nagyon fontos. A gyerekek közül sokan igen nehéz körülmények között kerültek ide. Elsősorban mindig azt szeretem átadni a fiataloknak, legyen bárkiről szó, hogy egyformák vagyunk, és ahogy az alapítvány neve is mutatja, egy vérből vagyunk. Az ember bármit ki tud magából hozni, a legtöbbet. Mindenkinek meg kell találnia az útját és azt, amiért tud küzdeni. Remélem, hogy ezt én a sporton keresztül is át tudom adni, illetve így, hogy személyesen találkozom velük, és lehet egy kapcsolódási pont, egy élmény, amit majd tovább tudnak vinni, ahogyan én is továbbviszem azt a szeretetet, amit most tőlük kapok – jegyezte meg az olimpikon.

A teraszon kézműves-foglalkozások keretében volt gyöngyfűzés, nemezelés, fonás, babakészítés, a sportpályán sorverseny, egyéb sportolási lehetőségek, ahol a résztvevők pecséteket gyűjthettek, hogy végül díjakra és érmekre váltsák azokat. A nagydobronyi és a ráti gyermek­otthonban élő 125 gyermek nagy örömére volt pattogatott kukorica, vattacukor, szappanbuborék-eregetés, légvár stb. S vacsora után, akik még bírták szusszal, azok diszkóztak.

Bíró Mária, a ráti Szent Mihály Gyermekotthon vezetője a jelenleg működő három ház tagjaival érkezett. Elmondta: a dobronyiak többször jártak náluk, de ők ritkábban jutnak el ide hozzájuk. A gyerekek szeretnek futni, mindenki örömmel indult.

– Nehéz szavakat találni arra, ami ma történt, mert olyan jó érzés, hogy gondolnak ránk ebben a helyzetben, amelyben most vagyunk, ahogy egész Ukrajnában, úgy mi is a gyerekotthonban. Jó érzés, hogy van, aki gondol ránk, van, aki együttérez velünk, ez mindennél többet ér. Az pedig, hogy szeretettel jönnek hozzánk visszajáróként az ultrafutók és Angéla, az egy külön adomány, nagy ajándék számunkra.      

Rehó Viktória