Felmérés: Változatlanul a Telegram a legnépszerűbb Ukrajnában

2024. szeptember 28., 11:50 , 1229. szám

2024-ben is a Telegram a fő közösségi oldal, amelyen keresztül az ukránok hírekhez jutnak. Bár részesedése csak 1%-kal nőtt az elmúlt évben, a megkérdezettek 73%-ának ez a fő információforrása. Az ukrajnai médiafogyasztásról készült felmérés adatait a zn.ua ismertette szeptember 19-én Gillian McCormackre, az Internews Network Ukrajina, az USAID Média Programjának ukrajnai vezetőjére hivatkozva.

McCormack szerint a Telegram jelentősen felülmúlja mindazokat a közösségi oldalakat, amelyeket az ukránok a mindennapi kommunikáció során használnak, és az elmúlt évben népszerűsége 81%-ra nőtt. Ami a többi oldalt illeti, amelyekről az ukránok információt merítenek, a YouTube népszerűsége nőtt leginkább, 19%-ra az év során, miközben a Facebook népszerűsége információforrásként 19-ről 16%-ra esett vissza.

Az ukránok fele úgy véli, hogy az állam nem avatkozhat bele a Telegram működésébe, egyharmaduk szerint hasznos lenne bizonyos szabályozás, 4 százalékuk pedig amellett van, hogy betiltsák Ukrajnában. Ha betiltanák, az ukránok 52%-a más hírforrást keresne, 31%-uk továbbra is a Telegramot használná megkerülő szolgáltatások felhasználásával, egynegyedük pedig kész előfizetni ugyanazokra a forrásokra és bloggerekre más szolgáltatóknál.

A Telegram esetleges betiltásáról szóló híresztelések az alapító, Pavel Durov franciaországi letartóztatása után kezdtek aktívan terjedni a társadalomban.

Szeptember 20-án jelentette a korrespondent.net, hogy a Nemzeti Kiberbiztonsági Koordinációs Központ (NKCK) úgy döntött, hogy „a fenyegetések minimalizálása érdekében […] megtiltják a Telegram telepítését és használatát az államhatalmi szervek alkalmazottainak, a hadseregben szolgálóknak, a biztonsági és védelmi szektor dolgozóinak, valamint a kritikus infrastruktúrát üzemeltető vállalatoknak a hivatalos eszközein”. E rendelkezés alól csak azok a személyek képeznek kivételt, akiknek a Messenger használata a hivatalos feladataik részét képezi.

(szcs/zn.ua/korrespondent.net)