Potápi Árpád János: Mindenki a saját anyanyelvén tudja a legtökéletesebben megszerezni a tudást

2024. október 2., 10:10 , 1230. szám

Mindenki a saját anyanyelvén tudja a legtökéletesebben megszerezni azt a tudást, amivel majd utána az életében érvényesülni tud – hangsúlyozta Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára múlt pénteken a kelet-horvátországi Eszéken (Osijek), a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ (HMOMK) fennállásának 25. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen.

Az államtitkár kiemelte: a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ – ahogyan a nevében is benne van – nemcsak oktatási és nevelési intézmény, hanem gyakorlatilag elsősorban a drávaszögi vagy – hivatalosabban – az Eszék-Baranya megyei, illetve kelet-szlavóniai magyarság oktatási és művelődési központja is egyben.

„A XX. század sok szempontból a magyarság számára vesztes évszázad volt, de nekünk, mostani, XXI. századi magyaroknak mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy ez az évszázad számunkra egy nyertes évszázad legyen” – fogalmazott, hozzátéve: ezt csak úgy tudjuk elérni, hogyha megőrizzük identitásunkat.

Andócsi János, a HMOMK igazgatója az MTI-nek elmondta: amikor 1999-ben a magyar iskolaközpont megnyitotta kapuit, az akkori vezetőség nagy kihívások előtt állt. Mára azonban elmondható, hogy a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ betöltötte történelmi szerepét – húzta alá.

(MTI/Kárpátalja)