A HIV-fertőzöttek tájékoztatási kötelezettségéről

2024. október 14., 14:40 , 1231. szám

„Kit köteles tájékoztatni betegségéről a HIV-fertőzött személy? És az orvosok?”

– Kezdjük az orvosokkal! Az ukrán jogszabályok értelmében az egészségügyi dolgozók kötelesek bizalmasan kezelni a pácienssel kapcsolatos információkat.

Az orvosok csak a következő esetekben adhatják át a személy HIV-státuszára vonatkozó információkat más egészségügyi dolgozóknak és egészségügyi intézményeknek:

• a HIV kiváltotta betegségek kezelésére;

• ha az orvosnak a beteg HIV-státuszával kapcsolatos tájékozottsága elengedhetetlen a kezeléséhez;

• kiadhatók az információk közegészségügyi intézményeknek a HIV-fertőzés járványügyi felügyelete céljából (lásd: Закон України «Про протидію поширенню хвороб, зумовлених вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ), та правовий і соціальний захист людей, які живуть з ВІЛ» – a továbbiakban: Törvény, 13. cikkely, 4. pont!).

Az egészségügyi dolgozók két esetben fedhetik fel egy személy HIV-státuszát a szexuális partnere vagy partnerei előtt:

• a HIV-fertőzött személy írásbeli folyamodványa alapján;

• ha a HIV-fertőzött személy meghalt, eszméletlen, vagy fennáll a lehetősége, hogy nem tér magához, és nem tud tudatosan hozzájárulni a státusza ismertetéséhez (lásd a Törvény 13. cikkelyének 6. pontját!).

Ugyancsak a jogszabályok értelmében (11. cikkely, 2. pont) az orvosnak joga van a HIV-fertőzött beleegyezése nélkül tájékoztatni annak partnereit arról, hogy fennáll a HIV-fertőzés veszélye, és fel kell ajánlania számukra a HIV-teszt elvégzését. Ugyanakkor eközben tilos nyilvánosságra hoznia bármilyen adatot arról a személyről, akivel érintkezve bekövetkezhetett a fertőzés.

Ami magát a HIV-fertőzött személyt illeti, az ukrán jogszabályok értelmében tájékoztatnia kell aktuális és korábbi (a fertőzés megállapítása előtti) szexuális partnereit a HIV-fertőzés kockázatáról (lásd a 11. cikkely 2. pontját!).

A Családi törvénykönyv (Сімейний кодекс України) 30. cikkelye kötelezi a házasulandókat, hogy tájékoztassák egymást egészségi állapotukról.

A jogszabályok ugyanakkor nem teszik kötelezővé a család, a kollégák és a barátok tájékoztatását a HIV-státuszról.

hk