Az NBU megkezdi a régi 50 és 200 hrivnyások cseréjét

2024. október 20., 08:45

Az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) november 1-jétől megkezdi a 2003–2007-es mintájú 50 és 200 hrivnya címletű bankjegyek fokozatos cseréjét az újabb generáció bankjegyeire – jelentette a korrespondent.net az NBU sajtószolgálatára hivatkozva október 18-án, pénteken.

A jegybank tájékoztatása szerint a polgároknak nem kell kicserélniük ezeket a bankjegyeket, mivel azok továbbra is érvényes fizetőeszközök maradnak. A csere fokozatosan fog végbemenni: a bankok leállítják a régi bankjegyek kiadását a pénztárakon keresztül, az NBU pedig nem adja ki azokat a bankoknak és a pénzbeszedő cégeknek.

Az NBU jelentése szerint ezzel a cserével befejeződik a hrivnya bankjegy- és érmesorozatának frissítése, egyúttal megerősítik a forgalomban lévő nemzeti valuta készpénz minőségét és megbízhatóságát.

„A folyamat fokozatosan zajlik, és nem okoz kényelmetlenséget a készpénzes elszámolásokban, ugyanakkor előnyös az államnak, a bankoknak, a kereskedelmi hálózatoknak, az állampolgároknak” – hangsúlyozta az NBU.

A korrespondent.net emlékeztet, hogy az NBU augusztus 1-től megkezdte a régi típusú 500 hrivnyás bankjegy kivonását a forgalomból. Ez az intézkedés szintén a 2003–2007-es mintájú bankjegyekre vonatkozik.

(korrespondent.net/Kárpátalja)