Zelenszkijnél tagadták a Politico információit Ukrajna NATO-meghívásának „7 ellenzőjéről”

2024. október 24., 15:28

Nem felelnek meg a valóságnak azok a médiában megjelent információk, amelyek szerint hét ország ellenzi Ukrajna meghívását a NATO-ba. Ezek a pletykák azok számára előnyösek, akik azt a hamis benyomást akarják kelteni, hogy Ukrajna csatlakozása nem rendelkezik széles támogatottsággal a Szövetség tagjainak körében – jelentette ki Szerhij Nikiforov, az ukrán elnök sajtótitkára, akit az RBK – Ukrajina idézett október 24-én, csütörtökön.

A szóvivő jelezte, valójában Ukrajna meghívásának elképzelését a tagországok abszolút többsége támogatja, a többiekkel pedig aktív érdekképviseleti munka folyik.

„A meghívás az ukrán elnök győzelmi tervének első pontja, és megbízható út az igazságos és tartós békéhez. Volodimir Zelenszkij bemutatta a tervet a nemzetközi partnereknek, az ukrán parlamentnek és a közösségnek, a média és a civil társadalom képviselőinek, és konszolidálja erőfeszítéseiket, hogy közelebb hozza Ukrajna meghívását a NATO-ba” – jelentette ki Nikiforov.

Korábban a Politico amerikai tisztviselőkre és NATO-diplomatákra hivatkozva arról írt, hét ország ellenzi Ukrajna meghívását a szövetségbe. Ebben az USA és Németország „jár az élen”. Az ellenzők közé tartozik még állítólag Magyarország, Szlovákia, Belgium, Szlovénia és Spanyolország.

A Politicónak nyilatkozó illetékesek ugyanakkor igyekeztek hangsúlyozni, hogy sem az USA, sem Németország nem zárja ki a lehetőségét, hogy Ukrajna csatlakozzék a szövetséghez.

Az RBK – Ukrajina emlékeztet, nemrég egy újságírókkal folytatott beszélgetés során Volodimir Zelenszkij elnök kijelentette, hogy a NATO-tagországok többsége között konszenzus van Ukrajnának a blokkba való meghívását illetően. Ugyanakkor említést tett néhány ország visszafogott álláspontjáról. Szerinte mások mellett Németország is szkeptikus, de meggyőződése, hogy Berlin álláspontjának változása az Egyesült Államokon múlik.

Ugyanakkor Washingtonban azt állítják, hogy a Szövetség jelenleg nem áll készen arra, hogy felajánlja Ukrajnának a tagságot a szervezetben. Tegnap ebben a szellemben nyilatkozott Julianne Smith, az Egyesült Államok NATO-nagykövete.

(rbc.ua/Kárpátalja)