Kőbaltás számítástechnika? (II.)

2007. március 2., 09:00 , 320. szám

Kétségtelen, hogy az elmúlt években Kárpátalján is felvirradt a számítástechnika érája. A haladás azonban a szakértők szerint vontatott, és bár az utóbbi években egyre gyorsuló tendenciát mutat, sokak szerint kijevi vagy budapesti szemmel nézve még mindig a kőbaltás ősember szintjén állunk. Előző lapszámunkban elkezdett sorozatunkban ezúttal mindenekelőtt a számítástechnikai programokról szólunk.

Ami a szoftverhasználatunkat illeti, azt ugyancsak a "költségtakarékosság" jellemzi, azaz számítógépeink többségén változatlanul kalózprogramok futnak. Látni kell persze, hogy a házi kalózkodás nem helyi, hanem gyakorlatilag az egész világon elterjedt jelenség. Az ukrajnai törvényi szigorítások hatására immár vidékünkön is egyre többen érzik úgy, hogy lelki nyugalmuk érdekében legalább a nélkülözhetetlen operációs rendszert érdemes jogtiszta forrásból beszerezni. Ezenközben gyakorlatilag megszűnt az illegális szoftverhasználat a vállalati, illetve az állami szféra felhasználói körében.

Jogtiszta, mégis viszonylag elfogadható áron szoftverhez jutni manapság annál is egyszerűbb, mivel egyre több kereskedőnél a számítógéppel együtt kedvezményesen beszerezhető a legnépszerűbb operációs rendszer "egyfelhasználós", tehát az adott számítógéphez kötött változata. Életszínvonalunkra és mentalitásunkra jellemző azonban, hogy bár ez a vétel legfeljebb mintegy 5-600 hrivnyával növelné meg a számlát, hajlamosak vagyunk éppen ezen a tételen takarékoskodni.

Az egyéb számítógépes programok piaca továbbra is a szoftverkalózok birodalmát képezi. Ezen persze nem csodálkozhatunk, ha figyelembe vesszük, hogy a piacainkon, a szaküzletekben tonnaszámra kaphatók az illegális szoftvereket, játékokat tartalmazó CD-lemezek, ráadásul fillérekért. Amíg ezen a téren nem sikerül rendet teremteniük a hatóságoknak, aligha várható el, hogy az állampolgárok önmérsékletet tanúsítsanak. Az egyetlen pozitív jelenség a szoftverkalózkodás parttalan tengere közepette, hogy az internetnek köszönhetően egyre többen éreznek rá az ingyenesen letölthető programok használatának "ízére".

Visszatérve egy pillanatra a hardver világába, az egyik leggyakoribb követelmény a potenciális számítógépvevők részéről, akiknek - mint azt már előző számunkban is jeleztük - általában nagy érvágást jelent egy-egy ilyen vétel, hogy a megvásárolt masina minél tovább állja a sarat, azaz hosszú távon is tartsa a lépést a fejlődéssel. Érthető, ha a kereskedők nem emlegetik túl sűrűn, hogy a hardver, azaz a gép mechanikus része a tapasztalatok szerint legfeljebb 1,5-2 évig tekinthető megfelelőnek a mai világban, pláne akkor, ha mindig a legolcsóbb masinákat keresik a vásárlók.

"A számítógépek morális elavulási ideje valóban mintegy két év - szögezi le Lukács József, a SMOK ungvári számítástechnikai vállalat vezető szakembere. - Az alkatrészgyártók természetesen ehhez igazítják a részegységek hibamentes felhasználási élettartamát is. Látni kell azonban, hogy ettől a gyártói-kereskedői filozófiától lesz egy komputer napról napra olcsóbb, és pont ez az, amit a vásárló elvár tőlünk. Igen, ez egy ördögi kör, felgyorsult, "egyszer használatos" világunk eredménye ... de ez már egy másik történet."

És akkor még nem beszéltünk arról, mit jelent a programok világában egy-egy nagyobb fordulat, mint amilyen éppen napjainkban tapasztalható. A most megjelent új operációs rendszer általános elterjedése esetén a jelenlegi átlagos kárpátaljai gépkapacitásoknak várhatóan mintegy a duplájára lesz majd szükség rövid időn belül, mivel az operációs rendszer új paramétereinek figyelembevételével születő segédprogramok egykettőre "kinövik" a jelenlegi gépparkot.

Ilyenkor, pénz szűkében nemigen tehetünk mást, mint hogy dicsekedni kezdünk, mondván, mi még a régi gépünkön futtatott muzeális programunkkal is versenyképesek tudunk lenni. Hiszem, hogy sokunk számára szimpatikus ez a szegénységből fakadó virtus, habár nemigen követhetjük csupán virtuozitással a megabájtok és megahertzek egyre fékezhetetlenebb burjánzását.

pszv