Drága tavasz

Piac

2007. február 23., 09:00 , 319. szám

Minálunk a tavasz legbiztosabb jele nem a hétágra sütő nap, nem is a dagadó rügyek kibomlása, hanem a zöldségek piaci árának kérlelhetetlen emelkedése. A tavalyi helyzethez képest idén persze még alacsonynak mondhatók az árak, várhatóan azonban ezúttal sem úszhatunk meg némi drágulást.

Mint arról korábban már beszámoltunk, a szakértők a hagyma árának közeljövőbeli emelkedését jósolják. Bár jelentős elmozdulás egyelőre nem tapasztalható, azért megfigyelhetjük, hogy a valóban jó minőségű hagyma kilogrammjának ára hovatovább 2 hrivnya felé közelít, s elképzelhető, hogy március végére a közepes minőségű áru értéke is felkapaszkodik erre a szintre.

"Riasztó" hírek érkeznek a káposztáról is. Az ország szinte minden megyéjéből drágulásról számolnak be, írja az Ahroohljad: ovocsi i frukti internetes szaklap, amit elsősorban a megnövekedett kereslettel és a meleg időjárás miatt a szokásosnál gyorsabban romló készletekkel magyaráznak. Nagykereskedelmi áron a minőségi káposztát kilogrammonként 1-1,2 hrivnyáért kínálják a kereskedőknek, ennél olcsóbban csak gyengébb minőségű termék kapható. Egyes régiókban az ár már ma is eléri a 2 hrivnyát, s az elkövetkező hetekben további lassú drágulás várható. Igaz ugyanakkor, hogy hosszabb távú jóslatokra senki sem vállalkozik, mivel nem tudható, valójában mekkora bevethető készletekkel rendelkeznek még a termelők és a felvásárlók. Tény, hogy Kárpátalján jelenleg nem érzékelhető áruhiány, s a piaci árak is stabilak, azaz továbbra is 1 és 1,50 hrivnya között ingadoznak.

Lassú drágulásnak indult a sárgarépa és a petrezselyem is országos viszonylatban, ami mindenekelőtt a minőségi áru eddigi 1-1,50 hrivnya körüli kilogrammonkénti árának 10-15 kopijkás emelkedésében mutatkozik meg. Kárpátalján vélhetően a bőséges kínálat miatt egyelőre tartják magukat az eddigi árak, s ha előbb-utóbb növekedésnek indulnak is, az sokkal inkább az inflációs hatások begyűrűzésének tudható majd be, semmint az áruhiánynak.

Élénkülés tapasztalható a megyénkben alapgyümölcsnek számító alma kereskedelme terén, ami elsősorban a szezonális adottságoknak tudható be. A nagyáruházakban a nagykereskedelmi árak stabilitásának, s a jelentős részben külföldi felhozatal állandóságának köszönhetően változatlanok maradtak az árak; igaz, ezek eleve lényegesen magasabbak voltak, mint a piacainkon. A piacokról viszont lassan eltűnőben van a kistermelők áruja, miközben a még meglévő portéka ára egyelőre lassan, ám feltartóztathatatlanul nő. A korábbi évekhez viszonyítva így is szerencséseknek mondhatjuk magunkat, hiszen akár 2,50 hrivnyáért is vásárolhatunk az apróbb gyümölcsű, kevésbé látványos fajtákból, vagy a tárolási problémák miatt kényszerből piacra vitt készletekből. A jó minőségű árut persze legalább 4,50 hrivnyáért kínálják, s egyre többször bukkannak fel az 5 hrivnyás árcédulák is, csalhatatlan jeleként annak, hogy a vidéki pincék ürülőben vannak. Ez az árszint gyakorlatilag kopijkára megegyezik a tavalyival, ami az inflációt figyelembe véve azt jelenti, hogy a termelők eddig nemigen emeltek árat. Kérdés, meddig marad változatlan a helyzet.

A legnagyobb bizonytalanság a burgonya terén várható. A tavalyi termés Kárpátalján meglehetősen gyengére sikerült, s a nagy téli meleg nem tesz jót a még megmaradt termésmennyiségnek. Több esetben már a piacokon is az Ukrajna keleti megyéiből behozott burgonyát értékesítik, természetesen némi felárral. Eddig a keleti pityókaimport segített ha nem is alacsonyan, de legalábbis kordában tartani a helyi árakat, a jövő azonban megjósolhatatlan.

hk