Önkormányzati választások Szlovákiában

A nagyvárosok zöme a jobboldalé

2006. december 22., 09:00 , 310. szám

Minden borúlátó előrevetítésre rácáfolt a szlovákiai önkormányzati választások részvételi arányáról közzétett hivatalos adat: a harminc-negyven százalékos várt részvétellel szemben a jogosultak 47,65 százaléka élt a szavazati jogával december első szombatján Szlovákiában. Eredményeként 2903 polgármestert és 21 272 önkormányzati képviselőt választottak meg. A Magyar Koalíció Pártjának (MKP) kevesebb polgármestere és önkormányzati képviselője lesz, mint az előző ciklusban, de a függetlenként indulókkal együtt több magyar jelölt nyert polgármesteri széket, mint az előző ciklusban.

A városokban a részvétel mindössze 36,76 százalék volt, a falvakban a jogosultak 61,93 százaléka ment el választani. Kassán mindössze 26,5, Pozsonyban 32,75 százalékos volt részvétel.

Robert Fico miniszterelnök az Irány-Szociáldemokrácia (Smer SD) elnöke már az eredmények kihirdetése előtt saját pártját a választások győztesének nevezte, jóllehet a nyolc megyeszékhely közül csak két helyen állítottak polgármesterjelöltet, míg az ellenzéki pártok öt megyeszékhelyen. A 2903 megválasztott főpolgármester és polgármester közül 895 független jelöltként győzött a választásokon.

A Magyar Koalíció Pártjának (MKP) a hivatalos eredmény szerint 215 helységben lesz polgármestere: ez tizennyolccal kevesebb, mint az előző ciklusban volt. A párt közel kétezer jelöltje jutott be az önkormányzatokba. Számuk szintén kevesebb, mint korábban volt, de ide tartozik, hogy sok helységben eleve karcsúsították a testületeket.

Bugár Béla MKP-elnök szerint a veszteség nem jelentős, nyilatkozata szerint nagyobb veszteségekre számítottak. Elsősorban azért, mert a magyar párt a nyáron nyolc év kormányzati szerepvállalás után ellenzékbe került, a három szlovák kormánypárt, különösen Robert Fico pártja pedig "erőteljesen igyekezett teret nyerni a nemzetiségileg vegyesen lakott területeken."

Az előzetes számításoknál több városban és községben lesz magyar nemzetiségű az új polgármester. Több helyen ugyanis nem az MKP színeiben, hanem - esetenként az MKP-tagságot felfüggesztve - függetlenként indultak és győztek magyarok, köztük olyanok is, akik az előző ciklusban még az MKP jelöltjeként győztek. Ilyen például Bastrnák Tibor, aki Révkomáromban ismét elfoglalhatja a polgármesteri széket. Az MKP több városban is megtartotta korábbi polgármesterét, így Szepsiben (Zachariaš István az ötödik ciklusát kezdi), Dunaszerdahelyen (Pázmány Péter negyedszer győzött), Tornalján, Füleken, Gútán.

A szlovákiai önkormányzati választások legnagyobb figyelmet keltő fejleménye, hogy a magyarellenes kirohanásairól elhíresült Jan Slota, a kormánykoalícióhoz tartozó Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke tizenhat év után kibukott Zsolna (Zilina) polgármesteri székéből, jóllehet legyőzhetetlennek tartotta magát.

A Szabad Újság szerint nehéz egyértelműen kihirdetni az önkormányzati választások győztesét a pártok vonatkozásában. A legtöbb megválasztott személy függetlenként indult. A politikai pártok közül a Smer ugyan messze a legtöbb polgármesteri és képviselői helyet szerezte, de a kerületi városok háromnegyedében a jobboldal győzött. Csupán Besztercebánya és Nyitra lett a baloldalé, amely sima vereséget szenvedett a két legnagyobb városban, Pozsonyban és Kassán.

Választási részvétel a magyarok által lakott járásokban: Pozsony 32,75%, Szenc 54,70%, Dunaszerdahely 56,60%, Galánta 46,79%, Vágsellye 43,50%, Komárom 53,52%, Érsekújvár 50,57%, Nyitra 47,22%, Léva 53,33%, Nagykürtös 60,22%, Losonc 50,91%, Rimaszombat 57,01%, Rozsnyó 58,18%, Szepsi 56,73%, Tőketerebes 57,95%, Kassa 26,54%.

A Központi Választási Bizottsághoz több panaszos észrevétel is érkezett. Ezek nagy része a kampánycsend megsértésére vonatkozott. Főleg a roma lakosság körében próbáltak többen szavazatokat vásárolni Nagymihályban, Rozsnyón, Vágsellyén, Nagykürtösön és Füleken. Rozsnyón lisztet, száraztésztát és kolbászt kínáltak a szavazatokért, azt állítva a rendőrségnek, hogy Mikulás-csomagat osztogatnak. Füleken az egyik polgármesterjelölt osztogatott élelmiszercsomagokat. Nagykürtösön az vonta magára a rendőrök figyelmét, hogy a romák ingyengulyás osztásának hírére kezdtek gyülekezni a város egyik pontján. Vágsellyén az egyik kereskedelmi televízió szerint az egyik képviselőjelölt szintén ingyengulyásra hívta a választókat. Dunaszerdahelyen állítólag az egyik jelölt aktivistái telefonon próbálták befolyásolni a választások kimenetelét, pénzt kínálva egy bizonyos jelölt támogatása fejében. A rendőrség az összes bejelentést kivizsgálja. Sehol sem történt azonban olyan törvénysértés, ami kétségbe vonhatná a választások érvényességét. (MTI/Szabad Újság/Kárpátalja)